Papa prihvatio odreknuće kardinala Angela Sodana na mjesto dekana Kardinalskog zbora…

Odstupio zbog svoje dobi

KARDINAL ANGELO SODANO I PAPA FRANJO/FOTO: VATICAN MEDIA
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Papa Franjo je u subotu 21. prosinca prihvatio odreknuće kardinala Angela Sodana na mjesto dekana Kardinalskog zbora koji je odstupio zbog svoje dobi. Istodobno Papa je posebnim Motu proprijem odredio da će služba dekana Kardinalskog zbora odsad trajati pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora i da će na kraju mandata odlazeći dekan dobiti titulu „dekana emeritusa“…

Odluka je objavljena nakon tradicionalnog Papina susreta prije Božića s članovima Rimske kurije koji je započeo obraćanjem kardinala Sodana.
Devedesetdvogodišnji talijanski kardinal postao je biskup i apostolski nuncij 1978. godine, bio je državni tajnik od 1990. do 2005. godine i nasljednik je kardinala Josepha Ratzingera na mjestu dekana Kardinalskog zbora.
„Prihvativši odreknuće kardinala Sodana, kojem srdačno zahvaljujem na važnoj ulozi u službi Kardinalskom zboru, u gotovo petnaest godina njegova mandata, te s obzirom na činjenicu da se povećanjem broja kardinala, osoba kardinala dekana opterećuje sa sve više obveza, učinilo mi se prikladnim da će se od sada kardinal dekan, koji će se i dalje birati među članovima reda biskupa, prema načinima utvrđenim 2. paragrafom 352. članka Kodeksa kanonskog prava, biti u toj službi tijekom petogodišnjeg razdoblja, koje je moguće obnoviti, te na kraju službe može steći titulu ‘dekana emeritusa’ Kardinalskoga zbora, piše u Motu propriju.
Kardinal dekan predsjeda Kardinalskim zborom, nema vlast nad ostalim kardinalima, nego je prvi među jednakima (primus inter pares). Dekan saziva konklave u slučaju sedisvakancije (razdoblja kad nema pape) i predsjedava im ako je mlađi od osamdeset godina. Na posljednjim konklavama u ožujku 2013. godine kardinal Sodano je već bio stariji od osamdeset godina, predsjedao je generalnim kongregacijama kardinala, ali nije bio dio konklava u Sikstinskoj kapeli. Umjesto njega zadatak je bio dodijeljen poddekanu kardinalu Giovanniju Battisti Reu.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset − četiri =