Papa Franjo poziva na “novinarstvo mira” u borbi protiv tragedije lažnih vijesti…Iznad svega, ne lažite sebi…

"Iznad svega, ne lažite sebi. Čovek koji laže sebi i sluša svoju laž, dolazi do točke kada ne može razlikovati istinu ni u sebi niti oko sebe i na taj način gubi samopoštovanje i poštovanje prema drugima. A bez poštovanja on prestaje i voljeti"...

Novinarstvo bi trebalo biti manje usredotočeno na prijelomne vijesti, a više na istraživanje i dokučivanje uzroka sukoba.
Podijeli

Papa Franjo pozvao je u srijedu na “novinarstvo mira” koje bi se suprotstavilo širenju lažnih vijesti, osudivši tu pojavu kao jednu od glavnih prijetnji društvu.

“Lažne vijesti su pokazatelj netolerantnih i hiperosjetljivih stajališta i samo služe širenju bahatosti i mržnje. To je krajnji rezultat širenja neistine”, kazao je Papa.

“Stoga bih sve pozvao na promicanje novinarstva mira, novinarstva koje je istinoljubivo i suprotno lažima i obmanama, retoričkim sloganima i senzacionalističkim naslovima”, dodao je.

Novinarstvo bi trebalo biti manje usredotočeno na prijelomne vijesti, a više na istraživanje i dokučivanje uzroka sukoba. Također bi trebalo upućivati na alternative verbalnom nasilju, istaknuo je papa Franjo. Sveti otac jednako tako dodaje da ga ne zanima “novinarstvo koje stvari gleda kroz ružičaste naočale te odbija priznati postojanje ozbiljnih problema”.

Papine izjave dio su poruke za godišnje vatikansko dogođanje sredinom svibnja kada se obilježava Svjetski dan društvenih komunikacija. Osuđujući pojavu lažnih vijesti pozvao se na citat iz “Braće Karamazova” ruskog pisca Fjodora Dostojevskog, jednog od njegovih najdražih autora.

“Iznad svega, ne lažite sebi. Čovek koji laže sebi i sluša svoju laž, dolazi do točke kada ne može razlikovati istinu ni u sebi niti oko sebe i na taj način gubi samopoštovanje i poštovanje prema drugima. A bez poštovanja on prestaje i voljeti”, citirao je Papa Dostojevskog.H

A.K.


Podijeli