Podijeli

Bog zna što znači biti umoran i istrošen, i on je ovdje da nam pomogne s našim. Papa Franjo je to naglasio u svojoj propovijedi na prvoj misi koju je vodio u Panami u katedrali Santa Maria La Antigua, tijekom trećeg dana svoga apostolskog posjeta ovoj zemlji kako bi proslavio Svjetski dan mladih. Također je posvetio oltar u novouređenoj katedrali za vrijeme svete mise za svećenike, redovnike i pripadnike laičkih pokreta, koji su došli ne samo iz Paname, već i iz cijele Srednje Amerike, javlja Zenit.

Iscrpljenost koja je popraćena “ranjenom Crkvom”

U svojoj propovijedi Papa Franjo je upozorio na umor nade, ističući da postoji zamor od svih obveza, svakodnevnih zadataka i tako dalje, ali onda drugi tip osobito dubok, povezan s ovom teškom fazom u kojoj Crkva i njezini vjernici žive.

“Umor od nade dolazi od promatranja Crkve ranjene grijehom, koja je tako često propustila čuti sve one krikove koji su odjekivali vapaj Učitelja:” Bože moj, zašto si me ostavio? “, rekao je.

Možemo se naviknuti na život s umorom nade prije neizvjesne i nepoznate budućnosti, kazao je, napominjući: “To može otvoriti put sivom pragmatizmu da se smjesti u srce naših zajednica. Sve se očigledno nastavlja kao i obično, ali u stvarnosti, vjera se raspada i propada. ”

Jedna od najvećih hereza

Također je upozorio na jednu od najvećih krivovjerja našeg vremena, naime da Gospodin i Crkva nemaju više što reći u današnjem svijetu koji se stalno mijenja.

“Razočaran stvarnošću koju ne razumijemo ili mislimo da nema mjesta za našu poruku, možemo otvoriti vrata jednoj od najgorih mogućih krivovjerja u naše vrijeme: pojam da Gospodin i naše zajednice nemaju što reći ili pridonijeti novom svijetu koji se sada rađa. ”

Ono što je nekad postalo sol i svjetlo za svijet, istaknuo je, završava ustajao i istrošen.

Usprkos ovom umoru, Sveti Otac ih je ohrabrivao, potičući ih da “nađu hrabrosti da se očiste i da ponovno steknu najautentičniji dio naših karizmi utemeljenja – koje nisu samo za vjerski život, već za život Crkve u cjelini – i da vide kako danas mogu pronaći izraz. ”

“Otvorimo vrata i pustimo da se naša umorna nada bez straha vrati u dubok izvor naše prve ljubavi, kad je Isus prešao naš put, gledao nas s milosrđem i zamolio da ga slijedimo.” oživimo sjećanje na taj trenutak kad su nam se oči susrele, trenutak kad je shvatio da nas voli, ne samo osobno, već i kao zajednica. ”

“To znači da treba slijediti naše korake i, u kreativnoj vjernosti, slušati kako Duh nije nadahnuo nikakva specifična djela, pastoralne planove ili strukture, nego, umjesto toga, kroz bilo koji broj“ svetih susjeda ”- uključujući osnivače vaših instituta i biskupa i svećenici koji su postavili osnove za vaše zajednice – dao je život i svjež dah određenom trenutku povijesti, kad se sva nada i dostojanstvo činilo ugušenim i slomljenim. ”

Isus će učiniti sutra – kao što je učinio jučer

Papa im je rekao da vjeruju, da vjeruju kako je Isus jučer učinio: “Sutra će i dalje činiti:” Odlazak na korijene pomaže nam bez sumnje živjeti u sadašnjosti bez straha. ”

“Moramo živjeti bez straha, reagirati na život sa strašću da se bavimo poviješću, uronjeni u stvari. Sa strašću ljubavnika ”

Iscrpljena nada može biti izliječena, rekao je, govoreći da će “uživati ​​u tom” posebnom umoru srca “kada se ne boji vratiti na mjesto svoje prve ljubavi i pronaći, u periferijama i izazovima pred nama danas, istu pjesmu , isti pogled koji je nadahnuo pjesmu i pogled onih koji su išli prije nas. ”

Nakon mise u Santa María La Antigua, Papa je otišao u sjemenište, gdje je ručao s nadbiskupom Paname, Joséom Domingom Ulloom Mendieta, i 10 mladih ljudi iz cijelog svijeta.

L.K.


Podijeli

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + dvadeset =