Papa Franjo predvodio Misu Večere Gospodnje u zatvoru blizu Rima…Homilija pape Franje na Misi Večere Gospodnje koju je predslavio na Veliki četvrtak 14. travnja u novom zatvorskom kompleksu

Pranje nogu dvanaestero zatvorenika...

FOTO: VATICAN MEDIA // PAPA FRANJO PREDVODIO MISU VEČERE GOSPODNJE U ZATVORU BLIZU RIMA
Podijeli

Papa Franjo predvodio je Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 14. travnja u novom zatvorskom kompleksu u lučkom gradu Civitavecchia, sjeverno od Rima, gdje je oprao noge dvanaestero zatvorenika, muškaraca i žena različitih dobi i nacionalnosti, prenosi Vatican News…

Sveti Otac stigao je u zatvorski kompleks nešto prije 16 sati. Dočekale su ga zatvorske vlasti koje su ga odvele u kapelicu ustanove gdje je slavio misu na kojoj su bili prisutni neki od zatvorenika, djelatnici osiguranja, zatvorsko osoblje i nadležna tijela, uključujući i talijanskog ministra pravosuđa.

Služba i poniznost

Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice u izjavi je rekao da je papa Franjo održao homiliju u kojoj je govorio o znaku pranja nogu, činu koji se doživljava kao “čudna stvar” ovome svijetu. “Isus pere noge izdajici, onome koji ga je prodao.”

“Isus nas jednostavno uči da među sobom jedni drugima trebamo prati noge (…) jedan služi drugoga, bez interesa: kako bi bilo lijepo kad bi se ovo svakog dana odvijalo među svim ljudima”, rekao je papa Franjo u kratkoj homiliji.

Bog uvijek oprašta!

Papa je naglasio kako Isus svog izdajnika naziva “prijateljem”, čekajući ga do kraja i praštajući mu sve. “Bog sve oprašta i Bog uvijek oprašta! Mi smo ti koji se umaramo pitati za oprost”, dodao je. Svatko od nas ima nešto što dugo nosi u srcu, “ali tražite oprost od Isusa”. “Bog je taj koji sudi, ali njegova je presuda čudna: Gospodin sudi i prašta”, rekao je Sveti Otac, potičući prisutne da slijede Gospodinov primjer “sa željom da služe i praštaju jedni drugima”.

Pranje nogu dvanaestero zatvorenika

Nakon homilije papa Franjo je izveo tradicionalnu Isusovu gestu na Posljednjoj večeri, kada je oprao noge svojim učenicima u znak svoje ljubavi koja odražava važnost služenja i poniznosti. Papa je oprao noge dvanaestero zatvorenika, muškaraca i žena, uključujući ljude različitih dobi i nacionalnosti.

Na kraju mise ravnatelj zatvora zahvalio je Svetom Ocu i ponudio mu otisak drevne luke Civitavecchia, izbor proizvoda iz povrtnjaka kojim upravljaju zatvorenici te neke radove osoblja i zatvorenika.

U priopćenju je zaključeno da je Papa nakon slavlja otišao u prostoriju gdje je nakratko pozdravio pedesetak ljudi među kojima su bili zatvorenici, službenici i osoblje zatvora. Ubrzo se vratio u Dom Svete Marte.

Homilija pape Franje na Misi Večere Gospodnje koju je predslavio na Veliki četvrtak 14. travnja u novom zatvorskom kompleksu Civitavecchia.

Svakog Velikog četvrtka čitamo ovaj odlomak iz Evanđelja, vrlo jednostavan. Isus je sa svojim prijateljima, sa svojim učenicima na večeri, večeri Pashe. Isus pere noge svojim učenicima – čudna stvar koju je učinio: u to su vrijeme robovi prali noge na ulazu u kuću. A onda, Isus – gestom koji dira i srce – pere noge izdajniku, onome koji ga prodaje. Takav je Isus i on nas jednostavno uči: među sobom morate prati noge jedni drugima. To je simbol: među sobom  morate služiti jedni druge, bez interesa.

Kako bi bilo lijepo kad bi to bilo moguće činiti svaki dan i za sve ljude: no uvijek postoji interes, koji je kao zmija koja ulazi. I skandaliziramo se kad kažemo: „Išao sam u onaj javni ured, natjerali su me da im platim napojnicu, ekstra novac“. Ovo boli, jer nije dobro. A mi, mnogo puta, u životu tražimo svoj interes, kao da između nas plaćamo ekstra napojnice. Umjesto toga, važno je sve raditi bez interesa: jedan služi drugome, jedan je drugome brat, jedan čini da drugi raste, jedan ispravlja drugoga, i tako valja voditi svari naprijed. Služiti!

A potom, srce Isusovo, koje izdajniku kaže: „Prijatelju“ te ga također čeka, do kraja: ono sve oprašta. Želio bih ovo danas utisnuti u srca svih nas, pa i u svoje: Bog sve oprašta i Bog uvijek oprašta! Mi smo ti koji se umorimo od traženja oprosta. I svatko od nas, možda, ima nešto tu u srcu, što već neko vrijeme nosi, što mu čini „ron-ron“ [što ga uznemiruje], neki kostur skriven u ormaru. Ali, zamolite Isusa za oproštenje: On sve oprašta. On samo želi naše povjerenje da tražimo oprost.

Možete to učiniti kada ste sami, kada ste s drugim suputnicima, kada ste sa svećenikom. Ovo je lijepa molitva za danas: „Ali, Gospodine, oprosti mi. Pokušat ću služiti drugima, ali Ti služiš meni svojim oprostom“. On je tako platio oprostom. To je misao koju bih vam htio ostaviti. Služite, pomažite jedni drugima i budite sigurni da Gospodin oprašta. A koliko oprašta? Sve! A do kada? Cijelo vrijeme! On se nikad ne umara opraštati: mi smo ti koji se umaramo tražiti oprost.

A sada ću pokušati učiniti istu gestu kao i Isus: oprati noge. Činim to od srca jer mi svećenici trebamo prvi služiti drugima, a ne iskorištavati druge. Klerikalizam nas ponekad vodi tim putem. Ali moramo služiti. Ovo je znak, također znak ljubavi prema ovoj braći i sestrama i prema svima vama ovdje. Znak koji znači: „Ne osuđujem nikoga. Trudim se služiti svima“. Ima Jedan koji sudi, ali on je pomalo čudan Sudac, Gospodin: On sudi i oprašta. Ovu ceremoniju pratimo sa željom da služimo i oprostimo sebi.

L.K.


Podijeli