Papa Franjo: Konzumerizam je virus koji napada vjeru!…

PAPA FRANJO SLAVIO MISU S RIMSKOM KONGOANSKOM ZAJEDNICOM / FOTO: VATICAN MEDIA
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Papa Franjo je na prvu nedjelju došašća 1. prosinca u povodu obilježavanja 25. obljetnice osnutka katoličke kongoanske misije u Rimu slavio misu na zairskom obredu na kojoj je sudjelovala brojna zajednica Demokratske Republike Kongo, koja živi u Rimu i okolici te istaknuo kako je konzumerizam virus koji napada vjeru. U podne se susreo s okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra. Papa je izrazio žaljenje zbog nasilja nad iračkim prosvjednicima…

Poslijepodne će posjetiti Greccio, mjesto gdje je sv. Franjo 1223. godine dao napraviti prve jaslice kako bi vjernicima dočarao Isusovo rođenje u Betlehemu. U tom svetištu će potpisati Apostolsko pismo o duhovnom značenju i vrednotama jaslica.

U nedjeljnom nagovoru papa Franjo je istaknuo kako je došašće vrijeme da se probudimo iz ravnodušnosti prema bližnjima te pozvao vjernike da ne slijede putove sebičnosti, koji izazivaju ratove i sukobe, već da se priprave na dolazak Krista, vjesnika mira i pokazatelja puteva koji vode k Bogu. „Bdjeti ne znači imati materijalno otvorene oči, već srce slobodno i usmjereno u pravom smjeru, a to znači spremno darivati i služiti“, rekao je Papa i primijetio kako se moramo probuditi iz sna ravnodušnosti, taštine, nesposobnosti uspostave istinskih ljudskih odnosa i nesposobnosti prihvaćanja osamljenog, napuštenog ili bolesnog brata te se s povjerenjem uputiti prema Kristu, smislu i svrsi povijesti. Oni koji čeznu i žeđaju za pravdom mogu je naći idući Gospodnjim putevima, dok zlo i grijeh proizlaze iz činjenice što pojedinci i društvene skupine slijede radije putove sebičnih interesa, koji izazivaju ratove i sukobe, zaključio je Papa nedjeljni nagovor te se s bolju osvrnuo na ubojstva više od četiri stotine ljudi tijekom prosvjeda u Iraku. Potaknuo je i na molitvu za novoustanovljeno Međunarodno savjetodavno tijelo za mlade, sastavljeno od dvadesetak mladih iz različitih geografskih i crkvenih sredina, koje je ustanovio Dikasterij za laike, obitelj i život kako bi pomoglo bolje razlučiti viziju mladih o pastoralnim pothvatima Crkve.

Tijekom euharistijskog slavlja u bazilici Sv. Petra po novom prilagođenom obredu pučanstvu Konga, nekadašnjeg Zaira, Papa je poručio nazočnima kako su napustili svoje domove, rodbinu i drage stvari te stigli ovamo gdje su ih prihvatili uz brojne i nepredviđene teškoće. Bogu ste međutim uvijek dragi. Za Njega nitko nije stranac, već smo svi sinovi koje on očekuje. Crkva je Božji dom. Ovdje se dakle možete osjećati uvijek kao doma.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest + tri =