Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

„Ponavljam molitvu svetoga pape Ivana Pavla II., posebnog svjedoka ovog stoljeća, molim Boga da podari milost vjere, nade i ljubavi svim Poljacima, tako da im na pomoći bude jedinstvo i mir zajedno s dragocjenim darom slobode”…

Papa Franjo uputio je ove riječi Poljacima u povodu 100. obljetnice ponovno stečene neovisnosti Poljske. Pismo je poslano predsjedniku Poljske biskupske konferencije, nadbiskupu Stanisławu Gądeckome, donosi zenit.org. Namijenjeno je za pastoralnu uporabu u nedjelju, 11. studenoga.

 

U pismu u povodu 100. obljetnice neovisnosti, papa Franjo podsjetio je da je poljski narod „doprinio povijesti kršćanske Europe cijelim bogatstvom vlastite plemenite kulture i duhovnosti”. Naveo je da je povratak suvereniteta plaćen žrtvom mnogih Poljaka koji su spremno žrtvovali svoju slobodu, svoje vlastito dobro, pa čak i svoje živote za dobrobit svoje domovine.

Papa Franjo je podsjetio na riječi Ivana Pavla II. koji je, prije 20 godina, 11. studenoga 1998. godine, naglasio da su Poljaci težili slobodi „temeljenoj na nadi koja proizlazi iz duboke vjere u Božju pomoć, jer On je gospodar povijesti naroda i nacija. Ova vjera bila je njihova podrška kada su, nakon osamostaljenja, morali tražiti jedinstvo, unatoč razlikama, kako bi obnovili zemlju zajedno i branili svoje granice.”

Papa Franjo također je napisao da, zajedno s Crkvom u Poljskoj i svim Poljacima, on zahvaljuje Bogu „zbog toga što je podržao uzastopne generacije svojom milošću i snagom i ostvario nadu vraćanja slobode izgubljene sto godina ranije, unatoč bolnim povijesnim iskustvima vezanim uz II. svjetski rat, nacističku okupaciju i komunistički režim.”

Na kraju poruke, Papa je povjerio Poljsku zaštiti Marije od Jasne Gore, Kraljice Poljske.

„Neka Božja providnost da poljskom narodu mir i napredak, sada i u budućnosti! Neka Božji blagoslov bude uvijek s vama!ˮ napisao je Sveti Otac.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 1 =