‘Pala’ trojica hrvatskih krijumčara kokaina sklopu policijske akcije kodnog naziva ‘Falkuša’: Na jedrilici pokušali prevesti gotovo tonu kokaina

Prema procjenama španjolskih policajaca, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Pripadnici takozvanog ‘Balkanskog kartela’, među kojima i trojica hrvatskih državljana, uhićeni su u sklopu policijske akcije kodnog naziva ‘Falkuša’. Riječ je o narko kartelu koji je krijumčario kokain na jedrilicama i jahtama, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Cijela akcija krijumčarenja započela je u Šibeniku početkom 2020. godine, izvijestili su…

– Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom. Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain – priopćeno je iz MUP-a, prenosi sibenskiportal.hr.

Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske ‘Guardia Civil’ je u jutarnjim satima 8. rujna 2020. godine, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja pod Kraljevinom Španjolskom.

Pretragom jedrilice na Kanarskom otočju, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

Prema procjenama španjolskih policajaca, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Koordinirano, sa uhićenjem hrvatskih državljana i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policijski službenici su 11. rujna na području PU šibensko-kninske proveli više dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta.

Kako piše u priopćenju MUP-a, kriminalističko istraživanje  ‘Falkuša’ usmjereno je prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. ‘Balkanskog kartela’ koja se specijalizirala za pružanje ‘usluga’ krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel ‘regrutirao’ za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.

– Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti. Ovo je još jedno u nizu kriminalističkih istraživanja po pitanju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja većih količina kokaina, koje je hrvatska policija provela u suradnji sa međunarodnim policijama i agencijama za borbu protiv droga. Ono je opetovano pokazalo da međunarodna policijska i međuagencijska suradnja, u realnom vremenu, nema alternative u borbi protiv međunarodnih zločinačkih udruženja kao što je tzv. ‘Balkanski kartel’ – zaključuju u priopćenju iz MUP-a.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 2 =