Ovo su bivši pripadnici srpskih postrojbi optuženi za mučne zločine u Vukovaru

Gušili zatvorenike, ubadali ih u grkljan...

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon što je jučer objavljena vijest o uhićenju dvojice muškaraca u Vukovaru, policija je danas objavila detalje uhićenja. Privedeni su na ispitivanje.

U nastavku prenosimo policijsko priopćenje:

“Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije dovršili su, u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, kriminalističko istraživanje te podnijeli kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana starosti 63 i 64 godine zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište u rujnu 1991. godine, donosi index.hr..

Osumnjičeni su tijekom jučerašnjeg dana uhićeni na području Vukovara zbog sumnje da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, odnosno Teritorijalne obrane Petrova Gora, u rujnu 1991. godine sudjelovali u protupravnom zatvaranju i zlostavljanju civilnog stanovništva na području Petrove Gore te su današnjeg dana predani pritvorskom nadzorniku, donosi index.hr..

Gušili zatvorenike, ubadali ih u grkljan…

Sumnja se da je 63-godišnjak između 23. i 26. rujna u štabu srpske paravojne postrojbe TO Petrova Gora, koji se nalazio u tadašnjoj Ulici Svetozara Markovića 195 (Današnja Ulica SR Njemačke), kao pripadnik TO Petrova Gora, prilikom ispitivanja ranije zarobljenih civila, tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predjelu grkljana te mu nanio tjelesne ozljede zbog kojih je trpio tešku patnju i bol. Nakon zlostavljanja 59-godišnjaka, osumnjičeni je zlostavljao drugog oštećenog, tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svijesti, zbog čega je on također trpio tešku patnju i bol.

Danima zlostavljao oca, sina, susjede…

Nadalje, sumnja se da je 64-godišnjak, 15. rujna 1991. godine, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi TO Petrova Gora, zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru, i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, potom njihove susjede, također oca i sina tada 50-godišnjaka i 18-godišnjaka (Josipa i Zlatka Palahinjaka), kao i 54-godišnjaka Antuna Babića. Osumnjičeni je potom, zajedno s drugima, sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po cijelom tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice, koji su potom bili odvedeni u drugu kuću na području Vukovara gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana.

Ranije navedenog oca i sina, tada 46-godišnjaka i 22-godišnjaka, nakon nekoliko dana zlostavljanja osumnjičeni 64-godišnjak je odveo do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i sahranili mrtvo tijelo. Tom ih je prilikom prisilio da stanu uza zid te kuće i sa ciljem zastrašivanja ispalio više hitaca oko njihovih glava, donosi index.hr.

Protiv osumnjičenih je po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona RH.”utor teksta i foto index.hr-R.I.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

61 KOMENTARI

 1. Ovo je smijacina a ne privodenje i jos ce ih pustit da se brane sa slobode tako da se jos stignu spakovat, prodat kucu i laganini odselit u Srbiju, kao i do sad sto su radili. Nisu oni tako postupali sa zrtvama, malo cemo porazgovarat i to je to nego ih tjerali, mlatili, optuzili bez dokaza i onda maltletiranje, gadosti i metak u celo ako ne umres do toga

 2. Da je ovo lakrdija, vidi se iz slike. Kao da idu na izlet. Pa gospodo, tko je izvršio takav zločin veže ga se da ne bi pobjegao. Kako je priveden, tako će biti i pušten, a onda će tužiti RH a mi ćemo to plaćati…

 3. Policajci trebaju snositi odgovornost zašto ovi zlotvori nisu vezani Meni kad je u Poreču dok sam bio u ispomoći naređeno da jednog uhićenog za KD prijetnje bombom vozimo u Pulu u zatvor ali ne vezanog,ja sam odbio tu zapovijed,napisao službenu zabilješku da nadređeni nije dopustio vezivanje i sam uzeo svoje lisice stavio uhićenom i tako ga sproveo u zatvor nitko mi riječ više nije rekao..Policajac treba znati svoje ovlasti a ovi su po težini kaznenog djela definitivno za uporabit sredstva vezivanja.Ako su dobili zapovjed da ih tako vode kao da idu na kavicu neka se onda očituju i policajci i nadređeni.

 4. a zašto nemaju lisice na rukama? pa nisu počinili prometni prekršaj nepropisnog parkiranja nego ratni zločin mučenja i ubijanja zarobljenih ljudi. ovo je samo mali dokaz da uopće neće biti osuđeni. igrokaz za blesave ovce da ponovno daju glas anemičnom seronji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četrnaest − 8 =