OVO JE STRAŠNO! Život u makarskom podmorju na izdisaju, sve uništeno nasipanjem građevinskog materijala.

Sve do dubine 3 do 4 metra, cijela površina dna bez vidljivih znakova života...

Podijeli

MAKARSKA – Nasipanje prirodnih plaža građevinskim otpadom i zemljom, izgradnja ilegalnih pristaništa i vezova za brodice, prisvajanje pomorskog dobra bez ikakve osnove, ili sve to uz proizvoljno tumačenje dobivenih dopuštenja za korištenje pomorskog dobra – rekli bismo, uobičajena hrvatska priča kojoj se ne vidi kraja. Jedan od svježijih primjera problematičnog nasipanja je i plaža Cvitačka/Biloševac u Makarskoj, podno hotelskog kompleksa Romana…

 Stotine metara obalnog pojasa nasuto je neprikladnim materijalom u svrhu proširenja plaže, što je građane Makarske podiglo na noge. Članovi Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu su 28.1.2021. god. organizirali su kartiranje podmorja općine Makarska na predjelu plaže Cvitačka/Biloševac da bi se uvjerili i dokumentirali kakvo su stanje lokalni šerifi i investitori ostavili svojoj djeci u naslijeđe. Rezultati su poražavajući. Uništili su doslovno sve živo, donosi morski.hr.

– Našim zaronom te snimanjem terena i obavljenim detaljnim vizualnim cenzusom bili smo neugodno iznenađeni zateknutim stanjem. Dno je bilo prekriveno zemljom koja je stvorila gusti mulj te samim tim zapečatila sudbinu pridnenih organizama. Ovakvo stanje prisutno je do pojave podvodnog grebena koji u ovom trenutku stvara prirodnu barijeru, nakon koje pronalazimo malu livadu morske cvijetnice (Posidonia oceanica) na kojima ima nešto života. Moramo se zapitati što će se dogoditi ukoliko se nasipanje nastavi – poručuju članovi Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu, čiji su članovi Ivana Birčić i Nikola Rajčić potpisali i rad s objavljenim rezultatima istraživanja.

 

Sve do dubine 3 do 4 metra, cijela površina dna bez vidljivih znakova života

Zaroniti su odlučili uslijed velike medijske pažnje koju je dobio problem nasipavanja plaža. Ronioci Ivana Birčić i Nikola Rajčić su detaljno preronili područje do 6,5 m dubine, te zaključili da je područje prekriveno slojem zemlje i gotovo ne postoje nikakvi vidljivi oblici života.

Navedeno područje karakteriziraju staništa čiji je supralitoral i mediolitoral u potpunosti prekriven antropogenim materijalom: stijenama raznih veličina, šljunkom i zemljom.

Ulaskom u more ronioci su se kretali prema sjeverozapadu dubinom od 1,5 do 3 m. Primjećuju pritom da su velike stijene i zemlja u potpunosti prekrile stanište zelene alge Halimeda tuna i smeđe alge Dictyota sp. Kretanjem prema većoj dubini, dolaze do Biocenoze sitnih ujednačenih pijesaka pod antropogenim utjecajem. Sve do dubine od 3 do 4 metara je cijela površina dna bez vidljivih znakova života.

Mag. ing. agr. Ivana Birčić iz Podvodnog istraživačkog kluba za HRT ističe kako je područje plaže Cvitačka/Biloševac posuto stijenama različitih veličina, šljunkom i zemljom, a inače bi se trebalo nasipati materijalom koji je što sličniji prirodnom i bez ikakvih primjesa mulja i zemlje.

– Na području smo primijetili ljušture školjkaša kao što su brbavice, kunjke, Petrovo uho i slični, također smo vidjeli jednog škarpuna koji je bio potpuno prekriven zemljom. Brojne alge i spužve na području također su u potpunosti prekrivene – kaže Birčić.

Glas javnosti i prosvjed na samom gradilištu te intervencija Splitsko-dalmatinske županije privremeno su obustavili radove na plaži. Investitor, trgovačko društvo Romana d.o.o, tvrdi da radove izvodi sukladno zakonu, koncesiji i pravomoćnoj građevinskoj dozvoli.

Županijski vijećnik Ante Renić (Pametno za Split i Dalmaciju) poručuje kako građevinska dozvola nije trebala biti izdana jer je temelj za nju koncesija koja se ne odnosi na građenje na pomorskom dobru, već samo na korištenje,donosi morski.hr.-VIŠE O SVEMU-OVDJE

D.K..


Podijeli