OVO JE STRAŠNO!…BRODSKI I POŽEŠKI VOĆARI ODUSTAJU:Računice nema jer su otkupne cijene preniske, hladnjače nepostojeće, ulaganja velika, a trgovački su lanci puni jeftine uvozne jabuke. Domaći se voćnjaci, stoga, pile i postaju drva za ogrjev!

Računice nema jer su otkupne cijene preniske, hladnjače nepostojeće, ulaganja velika, a trgovački su lanci puni jeftine uvozne jabuke. Domaći se voćnjaci, stoga, pile i postaju drva za ogrjev....

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

‘Imao sam gotovo 1,5 ha jabuka, voćnjak sa navodnjavanjem na solarnu energiju, hladnjaču, svu potrebnu mehanizaciju te znanje voćara, gdje sam trebao samo proizvoditi i jabuke prodavati, a danas sam u situaciji da uspostavljenu proizvodnju uništim – jabuke počupam što upravo i radim, zemlju zasijem travom, dva put izmalčiram i uzmem zakonom predviđeni poticaj.’…

SLAVONSKI BROD / POŽEGA – Uništavanje voćara na području dviju susjednih slavonskih županija, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske, u lokalnim je i nacionalnim medijima tema dana.

Požeški je portal pozega.eu, donio priču o Damiru Vinkoviću iz Požege koji se tijekom 2017. godine javio na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razdoblju. Ista ta Agencija odobrila mu je preuzimanje 1650 kilograma, no, iako je jabuke isporučio Domu za odrasle osobe Ljeskovica, novac nije vidio jer država osporava plaćanje isporuke koja je, prema njihovoj dokumentaciji, obavljena izvan roka važenja certifikata. Takav odnos države prema voćarima, između ostalog, doveo je do toga da danas svoj voćnjak krči.

– Imao sam gotovo 1,5 ha jabuka, voćnjak sa navodnjavanjem na solarnu energiju, hladnjaču, svu potrebnu mehanizaciju te znanje voćara, gdje sam trebao samo proizvoditi i jabuke prodavati, a danas sam u situaciji da uspostavljenu proizvodnju uništim – jabuke počupam što upravo i radim, zemlju zasijem travom, dva put izmalčiram i uzmem zakonom predviđeni poticaj. – požalio se Vinković i dodao kako je kap koja je prelila već punu čašu odnos ravnateljice APPRRR i njezinih suradnika prema proizvođaču, dok je Agencija osnovana da bude servis i pruža usluge poljoprivrednicima.

O ‘Masakru motornom pilom’ u slavonskim voćnjacima, piše i HRT. Računice nema jer su otkupne cijene preniske, hladnjače nepostojeće, ulaganja velika, a trgovački su lanci puni jeftine uvozne jabuke. Domaći se voćnjaci, stoga, pile i postaju drva za ogrjev. Kako piše HRT, neće pomoći ni interventna državna potpora od 20 milijuna kuna. Isplate počinju potkraj studenog, a ukupno je prijavljeno 930 korisnika s oko 3.000 ha.

– Poljoprivredno razdoblje europske politike traje pet godina. Ja sumnjam da su oni to baš ove godine donijeli. Planski je to moralo biti već prije pet godina i vjerojatno kolege iz okruženja takve poticaje koriste već godinama. – kazao je Ivan Babić iz Godinjaka za HRT.

OPG Velikanović iz Trnjana posljednjih se godina također susretao sa sličnim problemima, ali danas su rješenje pronašli u direktnoj prodaji svojih proizvoda u slavonskobrodskom trgovačkom centru. Inače su u proizvodnji jabuka već 20 godina i posjeduju oko 65 tisuća stabala te uzgajaju 11 različitih sorti na 20 hektara površine. Dobro znaju što znači boriti se s niskom otkupnom cijenom te nepostojanjem adekvatne zaštite od strane države po pitanju uvoza. U teškim im je danima, podsjetimo, isplativije bilo jabuke prosuti na hrpu nego ih prodati, a građani su također sami dolazili u njihove voćnjake brati si domaće voće po niskoj cijeni.

Požeški i brodskoposavski kraj već je ostao bez desetaka tisuća hektara voćnjaka, ali za većinu će to ostati tek jedna od priča o propadanju Slavonije. Dok ono malo zdrave domaće hrane sve češće odlazi na skupe europske stolove, Hrvati će si, zbog niže kupovne moći, uskoro moći priuštiti tek uvozni škart, donosi m.sbplus.hr.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =