Podijeli

Već smo svi pohitali u trgovine i na štandove kako bi kupili prve ovogodišnje jagode, jedno od najomiljenijih voća bogatog okusa. No, osim što ih krasi primamljiv izgled i sladak okus, jagode su veoma zdrave i donose brojne zdravstvene prednosti…

Poboljšavaju pamćenje

U jagodama se nalazi antocijanin koji je odgovoran za poboljšavanje kratkoroćnog pamćenja. Istraživanja su čak pokazala kako se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% u osam tjedana konzumiranja ovog voća. 

(FOTO: Thinkstock) 

Pomažu u mršavljenju

Sto grama jagoda sadrži velike količine vlakana koja su zaslužna za dobru probavu, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u tijelu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.

Ublažavaju upale

Jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u tijelu koji ukazuje na upalu. Jedući jagode, mogli bi se smanjiti simptomi upale.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Konzumacija jagoda snižava loš kolesterol što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Također, jagode su pune kalijem i vlaknima koji su dobri za srce i krvni pritisak.

Jačaju kosti

Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju. Također, sadrže biotin koji pomaže u jačanju noktiju i kose.

(FOTO: Thinkstock) 

Jačaju imunitet

Jagode spadaju u pet voćki s najvećom količinom antioksidansa. Sadrže čak veće količine vitamina od naranči ili limuna.

Poboljšava vid

Nekoliko porcija jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.

Pomaže u borbi s rakom

Vitamin C pomaže u prevenciji raka, ali i flavonoid koji se bori s kancerogenim stanicama pa ujedno i sprječava njihovu sposobnost da se umnože.

Anti-ageing efekt

Vitamin C također pomaže u proizvodnji kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koje sprječava uništavanje kolagena i upale i stanicama kože, što su ujedno i dva najveća neprijatelja mladolikog lica, donosi zivotistil.rtl.hr. 

Dobre su za trudnice

Folati su preporučljivi ženama koje su u drugom stanju ili koje pokušavaju začeti. Jagode ih posjeduju u velikoj količini.

H.H.

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + devetnaest =