Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Točno 90 zastupnika reklo je DA Monsantu! Ovdje su njihova imena , neka se zna. Možda će nam jednom i zatrebati. Gdje se Monsanto sa svojim sjemenom pojavi, tu više nema ni korova, ali zato ima raznih bolesti koje odgovaraju i farmaceutskim gigantima koji na kraju od sveg što nudi monsanto i GMO u vidu pobola i te kako profitiraju. Ili kako se narodski kaže, ruka ruku mije.Na kraju se sve svodi na interese i profit. Hrvatska je mala i tradicionalna država koja ovo nikako nije smjela dozvoliti . Naravno, Hrvatska ima odmornu zemlju i sve uvjete da se proizvodnja nastavi na tradicionalan način ali korporacijski interesi prožderali su i tu hrvatsku vrijednost….

Prevelik utjecaj ne samo EU već i korporacija koje zapravo uvjetuju svima sve, koje imaju ogroman novac i utjecaj primorali su i poslušne zastupnike u hrvatskom saboru, a koji lako moguće, mnogi od njih ništa ne znaju o GMO i monsantu,da poslušnički poradi svojih fotelja i sitnih interesa na koje ih je postavio hrvatski narod glasuju za ono protiv čega ih je u naravi zasigurno barem dvije trećine. Poslušno su glasovali i tu kreće početak kraja!

Dva amandmana, koja je predložio zastupnik MOST-a Miro Bulj, trebalo je izglasati da se za sva vremena riješimo Monsanta i GMO-a. No, nisu prošli jer u hrvatskom saboru uvijek ima 76 zastupnika koji će poslušno izglasati sve predložene po naputku EU zakone. Nisu pomogle ni Buljove zamolbe svima i poziv da ne glasuju za monsanto-GMO.

”Ako ovaj amandman ne prihvatite bez obzira na direktivu Europske unije hrvatski građani će biti pokusni kunići ili miševi stranih GMO proizvođaća…kolege zastupnici nemamo na to pravo bez obzira na bilo čiju direktivu bilo kojeg EU činovnika koji lobira u interesu korporacije. Ne dozvolimo da uđe GMO sjeme kojeg se nećemo nikada više osloboditi. Zaštitimo svoju proizvodnju i svoje domaće sjeme. Molim vas podržite ovaj amandman zbog budućih generacija, zbog zdravlja nas i naše djece’‘.

Kao da je apele upućivao zidovima a ne ljudima. I napokon, 77 ruku je bilo protiv, dovoljno da amandman ne prođe. 

”Ne prihvaća se amandman jer je u suprotnosti sa odredbama direktive 209-41 EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 6. svibnja 2009.godine o ogranićenoj uporabi genetski modificiranih mikroorganizama, te direktive 201-18 EZ T18 europskog parlamenta i vijeća od 12 ožujka 2001. godine o namjernom ispuštanju genetički modificiranih organizama u okoliš kojim se ukida direktiva vijeća 90-220 EZ Uredbom broj 1829/2oo3 europskog parlamenta i Vijeća od 22.rujna 2003. godine o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje odredbama članaka 34, 36 te članka 206 stavka 2 Ugovora o funkcioniranju Europske unije”’…. nismo ništa shvatili, pretpostavljamo da niste ni vi, a zasigurno ni oni koji su glasovali za..

Zastupnik Miro Bulj tražio je glasovanje o amandmanu kazavši da bi se njegovim usvajanjem uvela potpuna zabrana uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama na cijelom području republike Hrvatske, a u svrhu zaštite zdravlja ljudi te u očuvanju ekološke proizvodne, jer Hrvatska ima velike potencijale za proizvodnju zdrave hrane.

Za konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima, koji je predložila vlada, a koji omogućava Monsantu da sada i zakonski može trovati hrvatski narod, glasovalo je 90 GMO zastupnika. Svi HDZ-ovi zastupnici,14 SDP-ovaca i 6 HNS-ovaca , kao i neizostavni Pupovčev osmočlani manjiski ‘ešalon’ koji uvijek glasa za one koji su na vlasti i ponešto zastupnika dužnika, koji mora glasovati iz svog  osobnog interesa.

Ponosan na svoju GMO poslušnu glasačku  vojsku koja je kao i uvijek, funkcionirala po principu subordinacije, predsjednik sabora Gordan Jandroković utvrdio je da ni ovaj amandman nije dobio potreban broj glasova.

”Prelazimo sada na glasovanje o konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima”.

OVIH 90 zastupnika reklo je DA Monsantu!

Ovo su njihova imena koja ulaze u povijest, neka se zna. Možda će nam jednom i zatrebati.

02.02.2018. 12:27

Rezultat:
Ukupno: 109. Za: 90. Suzdržan: 3. Protiv: 16.

Ime Prezime Rezultat
Aleksić Goran
Babić Ante +
Bačić Ante +
Bačić Branko +
Balić Marijana +
Barišić Dražen +
Batinić Milorad +
Bauk Arsen +
Bedeković Vesna +
Beljak Krešo
Beus Richembergh Goran +
Bilek Vladimir +
Borić Josip +
Brkić Milijan +
Bulj Miro
Bunjac Branimir
Culej Stevo +
Čičak Mato +
Čuraj Stjepan +
Ćelić Ivan +
Ćosić Pero +
Dumbović Darinko +
Đakić Josip +
Felak Damir +
Glasovac Sabina +
Glavaš Branimir +
Glavašević Bojan +
Habek Mario +
Hajduković Domagoj +
Hrg Branko +
Jandroković Gordan +
Jankovics Róbert +
Jeckov Dragana +
Jelkovac Marija +
Josić Željka +
Jovanović Željko +
Juričev-Martinčev Branka +
Kajtazi Veljko +
Karlić Mladen +
Kirin Ivan +
Klarić Tomislav +
Kliman Anton +
Klisović Joško +
Kopić Vlatko +
Kosor Darinko +
Kovač Miro +
Križanić Josip +
Kustić Marijan +
Lacković Željko +
Lalovac Boris +
Lekaj Prljaskaj Ermina +
Lenart Željko
Lipošćak Tomislav +
Lončar Davor +
Lovrinović Ivan
Lucić Franjo +
Lukačić Ljubica +
Ljubić Božo +
Madjer Mladen
Makar Božica +
Maksimčuk Ljubica +
Maras Gordan +
Matić Predrag +
Mikulić Andrija +
Mikulić Domagoj +
Miličević Davor +
Milošević Boris +
Milošević Domagoj Ivan +
Mišić Ivica +
Mrak-Taritaš Anka +
Ninčević-Lesandrić Ivana o
Opačić Milanka +
Perić Grozdana +
Petin Ana-Marija
Petrijevčanin Vuksanović Irena +
Petrov Božo
Podolnjak Robert
Pranić Ante
Puh Marija +
Pupovac Milorad +
Putica Sanja +
Radin Furio +
Raguž Željko +
Reiner Željko +
Roščić Dragica +
Runtić Hrvoje
Sanader Ante +
Saucha Tomislav +
Sinčić Ivan Vilibor
Sladoljev Marko
Sokol Tomislav +
Stier Davor Ivo +
Strenja-Linić Ines o
Stričak Anđelko +
Šapina Stipo +
Šimić Marko +
Šimić Miroslav o
Šipić Ivan +
Škibola Marin
Škorić Petar +
Šuker Ivan +
Tomić Damir +
Topolko Bernarda +
Totgergeli Miro +
Tuđman Miroslav +
Tušek Žarko +
Varda Kažimir +
Vlaović Davor
Zekanović Hrvoje +

 

Mi ih biramo…Oni nas godinama melju, a mi, porezni obveznici, ih za to godinama bogato nagrađujemo! Po mandatu svaki zastupnik nam uzme cca 200 tisuća eura!

Naravno, nijedan hrvatski “glavni medij” ovo nije prenio! Kao da se ništa nije ni dogodilo! A dogodilo se i te kako se dogodilo, što se i ovdje može vidjeti(http://itv.sabor.hr/video/Glasovanje.aspx?ID=8873).

Štetnost GMO po ljudsko zdravlje-Koliko su saborski zastupnici uopće upućeni u štetnost GMO za njihovo i njihove djece zdravlje?

Ovo je popis studija koje su zaključile kako je GMO štetan, a izbor o konzumaciji takve hrane neka bude ostavljen pojedincu i njegovoj slobodi.

Višestruki toksini otkriveni u krvi majke i fetusa

Istraživanje iz Kanade je otkrilo prisutnost pesticida koji se inače povezuju sa GMO-om u krvi majke i djeteta, kao i u krvi žene koja nije trudna. Također, znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju utvrdili su prisutnost Monsantovog Bt toksina (za kojeg je između ostalog otkriveno da ubija stanice ljudskog embrija). Studija je objavljena u časopisu „Reproductive Toxicology” 2011. godine. Čitavo istraživanje možete pročitati ovdje.

DNA iz genetski modificiranih usjeva može se prenijeti u ljude koji ih jedu

U novoj studiji objavljenoj u recenziranoj Public Library of Science (PLOS), znanstvenici naglašavaju da postoji dovoljan dokaz da putem jela uneseni DNA fragmenti nose kompletne gene koji mogu ući u ljudski sustav cirkulacije putem nepoznatog mehanizma. U jednom od uzoraka krvi relativna koncentracija DNA biljke je veća nego ljudski DNA. Studija je se bazirala na analizi preko 1000 uzoraka sa četiri nezavisna istraživanja.

Nova studija povezuje GMO sa poremećajem prema glutenu koji zahvaća 18 milijuna Amerikanaca

Ovu studiju je objavio Institut za odgovornu tehnologiju (IRT), i koristi podatke iz Američkog ministarstva poljoprivrede, Američke agencije za zaštitu okoliša, medicinskih časopisa i drugih nezavisnih istraživanja. Autori povezuju GM hranu sa pet stanja koja mogu uzrokovati ili pogoršati sposobnost tolerancije na gluten, uključujući autoimunosne bolesti, celijakiju: crijevna propusnost, neuravnoteženost bakterija u crijevima, imunološke aktivacije i alergijske reakcije, poremećaj probave i oštećen crijevni zid.

Studija povezuje genetski modificirani kukuruz sa tumorom na štakorima

U studenom 2012. „The Journal of Food and Chemical Toxicology” je objavio članak pod naslovom „Dugoročna toksičnost Roundup herbicida i tolerancija Roundup-a na genetski modificiran kukuruz” od strane znanstvenika Gilles-Eric Seralini-ja i njegovog istraživačkog tima na francuskom Sveučilištu u Caenu.

Ovo je vrlo značajna studija budući da je prva i jedina dugoročna koja je unutar kontroliranih uvjeta ispitala moguće posljedice prehranom GM kukuruza tretiranih sa Monsantovim Roundup herbicidom. Vrlo je neobično da je ova studija kasnije opovrgnuta iako je objavljena u vrlo poznatom i cijenjenom znanstvenom časopisu. Uostalom, zašto su onda stotine znanstvenika diljem svijeta negativno reagirale na opovrgavanje ove studije?

Glifosati uzrokuju rast ljudskih stanica raka dojke preko receptora estrogena

Studija je objavljena u Američkoj nacionalnoj knjižnici za medicinu i kasnije još objavljena u časopisu „Food and Chemical Toxicology”. Nekoliko nedavnih studija je pokazalo kako glifosati potencijalno uzrokuju endokrine poremećaje. Njihovo miješanje sa hormonalnim sustavom čovjeka može izazvati poremećaj u  razvoju, urođene mane i tumore. Glifosat je izvršio učinak proliferacije samo u ljudskom, hormonski ovisnom raku dojke. Pronađeno je da glifosat izlaže ka smanjenoj aktivnosti estrogena naspram estradiola.

Povezanost glifosata sa urođenim manama

Grupa znanstvenika je zajednički iznijela opsezan pregled postojećih podataka koji pokazuju kako su europski regulatori znali da Monsantov glifosat uzrokuje određen broj malformacija (nakaznosti) od 2002. godine. Regulatori su zaveli javnost oko sigurnosti glifosata i u Njemačkoj je Federalni ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane rekao Europskoj komisiji kako nema dokaza o tome da bi glifosat uzrokovao urođene mane.

Glifosati uzrokuju autizam, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest

Kada uzmete glifosat, počinjete potpuno neprirodno mijenjati kemiju u vašem tijelu. P450 (CYP) je genetski put koji je blokiran kada tijelo uzme glifosat. P450 kreira enzime koji pomažu u formiranju molekula u stanicama, kao i u njihovom rastvaranju. CYP enzimi su obilni i imaju mnoge funkcije. Oni su odgovorni za detoksikaciju ksenobiotika, lijekova i kancerogena. Glifosat sprječava CYP enzime. CYP genetski put je vrlo važan za normalno, prirodno funkcioniranje različitih bioloških sustava unutar našeg tijela. Upravo jer su ljudi bili izloženi glifosatima, došlo je do pada razine aminokiseline triptofana, te zato oni nemaju nužno signaliziranje neurotransmitera serotonina, a što je opet povezano s dobitkom težine, depresijom i Alzheimerovom bolesti.

Kronično oboljeli ljudi imaju veće razine glifosata od zdravih ljudi

Novo njemačko istraživanje zaključuje da ostaci glifosata mogu doći do ljudi i životinja preko prehrane i mogu biti izlučeni putem urina. To dokazuje da  je prisutnost glifosata alarmirajuća čak i u malim količinama u urinu i nakupinama životinjskog tkiva. Do današnjeg dana, Monsanto nastavlja propagandu kako Roundup štiti okoliš i da nema nikakve opasnosti za životinje i ljude. Borci za zaštitu okoliša, veterinari, liječnici i znanstvenici upozoravaju na opasnost od glifosata u životinjskom i ljudskom prehrambenom lancu kao i u okolišu. Činjenica da je glifosat bio pronađen u životinjama i ljudima je nešto što bi nas trebalo zabrinuti.

Istraživanja povezuju GM životinjsku hranu sa ozbiljnom upalom želuca i povećanjem maternica kod svinja

Istraživanje znanstvenice Judy Carman, koje je nedavno bilo objavljeno u recenziranom časopisu „Organic Systems” pokazuje efekte prehrane povezane sa GMO-om na svinjama i kako je to vrlo zabrinjavajuće za zdravlje tih životinja. Znanstvenici su nasumično hranili svinje ili sa mješavinom GM soje ili GM kukuruza približno 23 tjedna što je nažalost prosječni životni vijek komercijalnih svinja namijenjenih za prehranu ljudi. Jednak broj muških i ženskih svinja je bilo u grupi. GM prehrana je bila povezana sa promjenama u želucu i maternici. GM svinje su imale težu maternicu za 25 % za razliku od ne-GM svinja. Svinje hranjene sa GM hrane su imale veći udio teških upala želuca za 32 % u usporedbi sa ostalih 125 ne-GM svinja. Ljudi imaju sličan probavni trakt svinjinom, a ove GM usjeve ljudi vrlo široko konzumiraju, naročito u Americi.

Još jednom je dobro napomenuti onima koji vole cenzuru i cenzuriranje poradi svojih taštinskih i sitno-ne/ljudskih interesa…

Citirano; Opća deklaracija o ljudskim pravima…

-Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. ‘Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice’

A.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •