OVE EU DRŽAVE TRAŽE RASKID UGOVORA S PFIZEROM, uništavaju milijune doza: “Nitko se više ne želi cijepiti!” Hrvatska će se pridružiti inicijativi?!

Podijeli

Bugarska i nekoliko drugih zemalja EU-a će inzistirati da Europska zdravstvena komisija raskine ugovor s “Pfizer-Biontechom” za nabavu cjepiva protiv covida, rekao je vršitelj dužnosti ministra zdravstva Asen Medjidiev na brifingu. Taj ugovor je potpisala Europska komisija, a njime su naručene količine vrlo skupog cjepiva koje višestruko prelaze stvarne potrebe. Sad tim cjepivima istječe rok trajanja i moraju se uništiti, ali po ugovoru – države moraju nabaviti nove količine!

Prema važećem ugovoru između EU i farmaceutske tvrtke, cjepiva se isporučuju u kvotama prema broju stanovnika svake države članice.

“Bugarska kategorički zauzima stav da EU treba raskinuti ugovor s ‘Pfizer – Bayontechom’ o nabavi cjepiva. Druga opcija je da se poštuju želje zemalja članica i da se potrebne količine određene države, za količine koje trebaju, na određeno razdoblje, izdaju na poseban zahtjev, i da se isplata se vrši nakon podnošenja zahtjeva”, precizirao je ministar.

Medzhidiev je rekao da zahtjev Bugarske snažno podupire Poljska, a posljednjih su se dana pridružile Češka, Rumunjska i Litva. U tijeku su razgovori sa Slovenijom i Hrvatskom, ministar očekuje potporu još zemalja.

No o tim razgovorima ne znamo ništa, bar ne iz domaćih izvora, recimo od ministarstva zdravstva. Kakav će stav o ovom zauzeti Hrvatska, dakle, u ovom trenutku nije poznato. No poznat je stav ostalih navedenih država:

“Kategorički smo istog mišljenja – Bugarskoj ne treba više cjepiva, a prisiljavanje zemalja na kupnju ogromnih količina, koje potom uništavaju, krajnje je neodgovorno i ne odražava imidž Bugarske, Europske komisije ili Europske unije. ”

U 2022. Bugarska je uništila više od 2 milijuna cjepiva protiv covida i kategorički neće kupovati niti isporučivati više, rekao je Medzhidiev. On je prošle subote za Narodnu televiziju rekao da našoj zemlji ne treba više cjepiva, naprotiv – 2023. godine predstoji nam ukidanje još 2.800.000 doza. U ovom trenutku nema onih koji cijepe, rekao je.

A Hrvatska?

Hrvatska je ukupno naručila više od 19 milijuna doza cjepiva, no interesa za cijepljenje više gotovo da nema.

Dosad smo dobili malo manje od 12 milijuna doza, od čega smo na cijepljenje potrošili tek pet milijuna. Preostali milijuni ili su donirani ili su uništeni zbog roka trajanja ili stoje na skladištima. Ipak, stižu nam milijuni novih doza. I to vjerojatno po novoj i većoj cijeni, jer je Pfizer nedavno najavio – veliko poskupljenje.

“Istina je, pregovara se o tome da bi se smanjile te količine, ali vrlo su malo fleksibilni ti proizvođači. Ugovori s proizvođačima napravljeni su tako da idu njima u korist i mogu odbiti bilo kakvo smanjenje količina ako to žele”, rekao je Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u siječnju ove godine.

Hrvatska je cjepivo dosad platila više od milijardu kuna. “Mi imamo milijun doza Pfizerova cjepiva, što bi po ovoj dinamici cjepiva bilo dovoljno i za pet godina, ali u 7. i 8. mjesecu istječe rok trajanja svim tim dozama”, rekao je Kaić.

A već sada za uništavanje je spremno novih, plaćenih, 400.000 doza, kojima je rok trajanja već istekao.


Podijeli