Podijeli

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice u suorganizaciji s Općinom Šolta u subotu, 16.studenog 2019. godine svečano je obilježila 28. obljetnicu oslobođenja Splitskog kanala i akvatorija srednjodalmatinskih otoka…

Ovom dobivenom bitkom na samom početku Domovinskog rata naši su branitelji uspješno protjerali flotu agresorske JNA čime je završila i višemjesečna blokada dalmatinskih otoka.

Šoltanski branitelji, uz potporu pripadnika ostalih braniteljskih postrojbi, sa svojih strateških obrambenih položaja na otoku aktivno su sudjelovali u obrani grada Splita i otoka Šolte.

Uz nazočnost predstavnika Općine Šolta, predstavnika Udruge veterana HRM-a i šoltanske podružnice ove Udruge položeni su vijenci na spomen obilježja braniteljima stradalima u Domovinskom ratu, a svečani program uveličala je ženska klapa “Čuvite”.
Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice zajedno sa šoltanskom podružnicom već godinama svečano obilježava ovaj najznačajniji povijesni događaj Domovinskog rata u srednjodalmatinskom akvatoriju pa je tako i ove godine dan ranije održana svečana proslava obljetnice u Splitu i polaganje vijenca u more s broda Hrvatske ratne mornarice u čemu su sudjelovali i ostali predstavnici podružnica Udruge veterana HRM-a od Pule do Dubrovnika.

Obilježavanjem ove pomorske bitke, sjećanjem na ove ponosne i teške dane Domovinskog rata, odavanjem počasti svim stradalima u obrani naše Domovine i brojnim drugim aktivnostima koje Udruga provodi s ciljem očuvanja sjećanja na slogu i snagu hrvatskih branitelja koji su srcem i životima stali o obranu Domovine, vjerujemo kako ovi slavni dani hrvatske višestoljetne ponosne povijesti nikad neće biti zaboravljeni.

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 3 =