Podijeli

U vrijeme kad su sve „strelice“ uperene prema najvećem ustaškom logoru Jasenovac, o prvom ustaškom logoru Danica (travanj 1941.- listopad 1942.) u Koprivnici godinama se pišu i šire laži., koje nažalost malo tko demantira…

Tako su pojedini „historičari“, od kojih su danas neki i „doktori“ i „akademici“ (!) pisali (lagali) da je u ovom logoru pobijeno 30 tisuća Srba, zatim su smanjivali tu brojku, sve do slovom i brojkom – tri!

Međutim, ni za te tri nema ni jedan, ali baš nije pravovaljani dokaz.

Mjesto ovog logora također je – laž. Naime, prof. Dražen Ernečić, viši kustos Muzeja Koprivnica već je u više navrata objelodanio da se Spomen park Danica uopće ne nalazi (sic!) na mjestu gdje je logor stvarno bio, već da je to bilo tamo gdje su danas neki od pogona Podravke!

To sve ne smeta neke, pretežno pojedince iz SDP-a i udruga bivših partizana da, istina, u malom broju dolaze na ovo mjesto i polažu vijence i pale svijeće „za sve poginule u ovom logoru“, dakle manje-više za – nikoga!

Početkom devedesetih godina iz centra Koprivnice u Spomen park Danica odvezen je veliki spomenik NOB-u, pa su tako već godinama na istom mjestu obilježja „partizana i ustaša“!

Gdje još toga ima?

Ovaj memorijalni kompleks sve do 1992. „krasila“ je i željeznička lokomotiva koja je navodno prevozila nesretne logoraše od željezničke postaje Koprivnica do Danice. Nu, onda se netko sjetio (još se uvijek ne zna tko!) da bi najbolje bilo da se ta lokomotiva, zvana Katica, „prebaci“ u Zagreb, na Glavni kolodvor, pa da ju svi vide.

Još je uvijek tamo.

Ali, ovih je dana na adresu Muzeja Grada Koprivnice stigao dopis Ministarstva kulture RH da je riječ o lokomotivi koja nema veze s prijevozom zatvorenika u prvi ustaški logor! (sic!) Riječ je o lokomotivi koja je tek nakon zatvaranja logora dopremljena u Koprivnicu nakon remonta u Vinkovcima te je navodno korištena na željezničkoj liniji Koprivnica – Botovo!

-Lokomotiva “Katica” napokon ide na obnovu…

Dakle, svih ovih godina, od otvorenja Spomen parka Danica (početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća) lagali su da je to ta lokomotiva te da se ustaški logor nalazio na mjestu gdje se nije nalazio.

A prigodom svečanog otvorenja Danice, za što je najviše zaslužan navodni bivši udbaš Pavle Gaži, već se tada govorilo da to nije ta lokomotiva.

Gaži je tada na svečanost pozvao čovjeka koji je navodno vozio tu lokomotivu. Kad je vlakovođa stigao na svečanost i to službenim mercedesom bio je burno pozdravljen od velike mase bivših partizana, ali i drugih građana Koprivnice. Čovjek je pogledao lokomotivu i odmah rekao: Ne, to nije ta lokomotiva koja je vozila zatvorenike! Nakon toga Gaži mu  više nije dozvolio da se vrati kući službenim vozilom, već je čovjek morao ići – „pješke“.

Tek sada je utvrđeno da je imao pravo.

Inače, oko te lokomotive na zagrebačkom Glavnom kolodvoru godinama su mahom učenicima i studentima pričali priče o prvom ustaškom logoru Danica, a nazočni su mogli  razgledati i lokomotivu koja jeste, odnosno nikada nije prevozila logoraše.

O toj „Katici“, lažnoj lokomotivi iz NDH-a, prof. Franjo Horvatić u knjizi „Spomenici NOB-a općine Koprivnica“ (1986.) uz ostalo je zapisao (str. 39.):

  • „To je parna lokomotiva (iz 19. stoljeća) kojom su ustaše 1941. i 1942. (za trajanja logora) sa željezničke stanice u Koprivnici dovozili u zapečaćenim vagonima buduće logoraše u krug logora „Danica“. Ova je lokomotiva odvozila iz logora transportne logoraše do željezničke stanice u Koprivnici odakle su (s natpisom „trulo voće“) dalje transportirani na gubilište u Jadnovo (Lika) i druge logore u NDH. Neposredno nakon prvog oslobođenja Koprivnice (7.11.1943. do 9. 2. 1944.), lokomotivu su u bombardiranju oštetili ustaški avioni. Ustaše su tada bombardirale i objekte bivšeg logora „Danica, nastojeći  uništiti dokaze o svojim nedjelima. Na sreću lokomotiva  je sačuvana, 1981. godine detaljno obnovljena i postavljena u prostor Spomen parka na „Danici“, kao nijemi svjedok ustaške strahovlade i terora“ – napisao je tadašnji „stručnjak“ za NOB-e.

Sve laži do laži, ili kako bi rekao maršal Tito: Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Mladen Pavković


Podijeli

45 KOMENTARI

  1. Borimo se za bolje sutra a ne za bolje jučer, 41 i 91 su prošlost ,ako smo pobjednici u ratu izgubili smo u miru sve za što smo se borili.Dok god držimo oči širom zatvorene izdajice i Jude za škude nas zaigraju pričama o partizanima i ustašama, a i niz braniteljskih udruga su marionete.Pomoć nam nedaju i prebacuju lopticu dok ne krepamo jer mi brkamo nećije ” lončiće” i interese vladajućih. Djeca vide i odlaze a mi i dalje ko mutave ovce 41 i 91g isto sranje uvijek izdani i prodani ko i danas Eu ili drugim jebivjetrima. I tko je kriv za naše sutra?? E pa sami smo krivi jer smo pokoreni i pokorni sluge bili i ostali 😉

  2. Povjest pisu pobjednici ali ne stvarnu vec napuhanu i laznu ali od nasih povjesnicara rijetko tko moze doci na javnu televiziju da objasni sto je prava istina mi koji trebamo znati istinu znamo ponajprije zahvaljuci nasim bakama je djedova nema bar u mom slucaju nikad ih nisam upoznao niti sjeo im u krilo nazalos ali istina

  3. Nemogu vjerovat da se u komentarima ,,hrvatska,,vojjska41. usporedjuje sa hr.vojskom91. pa oni iz 41. sucijelu dalmaciju i istru prepustili talijanima a 91. se ginulo za svaki pedalj zemlje mislim da ste pobrkali loncice

  4. Valjda su ustase sadile cvijece u logoru. Svaki logor ciji da je krije razne strahote,najbolje to znaju nasi branitelji koji su svjedoci iz prve ruke sta se dogadjalo u logoru a isto tako je bilo u ustaskim ,partizanskim i njemackim logorima!!!U ratovima na povrsinu izadje najvece zlo i to je tako bilo i bit ce !!!

  5. Sva povijest koju su pisali samoproglašeni “antifašisti” lažna je i temelji se na legendama, lažima i mitovima. Za vrijeme NDH U sabirnom, radnom i obrazovnom logoru Jasenovac kao i u Staroj Gradišci UMRALE su ukupno 403 osobe, sve ostalo je srbočetničkokomunističkoudbaškopartizanska propaganda, legenda, laž i mit.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvanaest − 2 =