Oslobođenjem Maslenice spojen je jug sa sjeverom Hrvatske

Ratni put 112. brigade je bio toliko bogat da se o njemu može govoriti satima.Naša brigada je osnovana u lipnju 1991. godine, a kako obilježavamo 25. godišnjicu vojno-redarstvene akcije Maslenica brigada je imala važnu ulogu o čemu govori i ova izložba...

Izložba o ratnom putu 112. brigade Hrvatske vojske otvorena je u predvorju OŠ Bartula Kašića, a u prigodi obilježavanja 25. godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica.
Podijeli

Izložba o ratnom putu 112. brigade Hrvatske vojske otvorena je u predvorju OŠ Bartula Kašića, a u prigodi obilježavanja 25. godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica. Tijekom ove akcije oslobođen je veliki dio okupiranog područja Zadarske županije, te pontonskim masleničkim mostom spojena Dalmacija s ostatkom Hrvatske. Kako je ovom prigodom učenicima i njihovim učiteljima kazala Katica Skukan, ravnateljica škole, izložba će biti otvorena do 26. siječnja, kako bi se učenici ove škole upoznali s poviješću koju su stvarali članovi njihovih obitelji.

– 112. brigada je na početku rata djelovala na svim područjima Zadarske županije, a kasnije su iz nje nastale nove brigade i postrojbe. Izložba ima za cilj obići sve škole u županiji i na taj način približiti učenicima i stanovnicima događaje iz Domovinskog rata, piše zadarskilist.hr. Mnogi će na ovim fotografijama vidjeti svog oca, majku, djeda ili rođaka kao branitelje domovine u tim godinama, kazao je autor izložbe Marin Maroja iz Državnog arhiva u Zadru.

– Ratni put 112. brigade je bio toliko bogat da se o njemu može govoriti satima.Naša brigada je osnovana u lipnju 1991. godine, a kako obilježavamo 25. godišnjicu vojno-redarstvene akcije Maslenica brigada je imala važnu ulogu o čemu govori i ova izložba. U ratnim operacijama poginula su 74 naša suborca, a dvojica se još vode nestalima, rekao je Marko Čulina, pukovnik i prvi ratni zapovjednik.

G.S.

 


Podijeli