Osijek: FOTO-VIDEO Obilježena 29. obljetnica osnutka gardijske brigade “Kune”…Glavni most na Dravi na koridoru 5C nosit će naziv “Kune”!…

Na današnji dan osnovane legendarne Kune...

Podijeli

Na današnji dan osnovane legendarne Kune

Danas je 29. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune i Tenkovske bojne Kune. Ministri Damir Krstičević i Tomo Medved, zapovjednici Boris Šerić, Mijo Validžić, Goran Anić i Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune tim su povodom položili vijence i zapalili svijeće u Osijeku.

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim pripadnicima 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske “Kune”, u Osijeku je u utorak obilježena 29. obljetnica osnutka ove postrojbe…VIDEO

Zajednički vijenac položili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Hrvatske vojske, Osječko-baranjske županije i Udruge veterana 3. Gardijske brigade.

Ministar Krstičević podsjetio je kako je u Domovinskom ratu poginulo 385 pripadnika ove brigade te zahvalio na svemu što je ova “udarna postrojba Hrvatske vojske” učinila u obrani Slavonije i Hrvatske sudjelujući u svim ključnim vojnim operacijama.

Istaknuo je kako danas tenkovska bojna “Kune” nastavlja tradiciju 3. Gardijske brigade, jer su kao suvremena i opremljena postrojba jamac mira i sigurnosti u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj.

Glavni most na Dravi na koridoru 5C nosit će naziv “Kune”

Krstičević je najavio da će Vlada prihvatiti inicijativu udruge veterana “Kuna” da glavni infrastrukturni most preko Drave na koridoru 5C, nakon puštanja u promet, nosi naziv te brigade, kao znak zahvalnosti na doprinos pripadnika ove postrojbe u Domovinskom ratu.

Ministar Medved ocijenio je kako treba uložiti dodatni napor u pronalasku nestalih pripadnika ove postrojbe, te zahvalio udruzi veterane na čuvanju tradicija i sjećanja na ratni put “Kuna”, od obrane Slavonije 1991. godine, borbe za Vukovar, do njihove uloge u operaciji “Bljesak”.

Poručio je kako i dalje treba voditi računa o statusnim i svim drugim pitanjima vezanima uz hrvatske branitelje, te na taj način očuvati od zaborava taj ključni dio novije hrvatske povijesti.

Zapovjednik Tenkovske bojne “Kune” bojnik Goran Anić kazao je kako je ova postrojba zakonita sljednica 3. Gardijske brigade HV-a, danas j transformirana u modernu NATO osposobljenu postrojbu sa 70. tenkova, kao jedna je od najmoćnijih postrojbi HV-a.

Zbog krize će se odgoditi dio modernizacije HV-a

Na upit novinara o mjerama racionalizacije zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, o čemu bi sutra trebala raspravljati na Vlada, Krstičević je rekao je kako je već odgođen dio vojnih vježbi i drugih vojnih aktivnosti .

Naglasio je da će u MORH-u voditi računa da budu solidarni i pomognu u novonastaloj situaciji, ali da pritom vojska ne izgubi spremnost i sposobnost.

Najavio je kako će se dio modernizacije HV-a odgoditi, što ne uključuje ono što je bitno i ključno za spremnost vojske, te da se nije odustalo od najvažnijeg strateškog projekta – borbenog zrakoplovstva, ali su pomaknuti vremenski rokovi u kojima će se to događati.

Ministarstvo branitelja smanjilo financijski limit za 70 milijuna kuna

Medved je naveo kako je Ministarstvo branitelja smanjilo financijski limit za 70 milijuna kuna.

To se u najvećem dijelu odnosi na posjet učenika osmih razreda osnovnih škola Vukovaru, te privremeno zaustavljanje programa preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje, ali vjeruje da će se s tim nastaviti čim to omoguće okolnosti.

FOTO-twitter

“Proračun Ministarstva i svi smo raspoloživi u nastavku provedbe racionalizacije i saniranja štete od ove epidemije. Ono što je za sada sigurno i što je predsjednik Vlade nekoliko puta rekao, mirovine se neće dirati, a sve druge proračunske stavke su podložne analizi”, poručio je Medved.H

M.M.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here