Podijeli

Mađarski premijer Viktor Orban želi zabraniti upotrebu crvene zvijezde, odnosno petokrake, pa njegova stranka Fidesz sprema zakon kojim će biti zaustavljena njena svaka komercijalna upotreba, a upotreba tok krvavog komunističkog simbola strogo sankcionirana…

Zakon je predvidio kaznu od čak 6,5 milijuna eura ili dvije godine zatvora za sve koji se usude koristiti crvenu zvijezdu petokraku.

Među najviše pogođenima naći će se i čuvena nizozemska pivovara “Heineken”, čiju prepoznatljivu etiketu već desetljećima označava petokraka.

Zapad nije iskusio komunizam, pa ne može razumjeti istočnu Europu

Mađarski premijer Orban boravio je nedavno u službenom posjetu Poljskoj gdje je s poljskim kolegom razgovarao o aktualnim odnosima te dvije zemlje i Bruxellesa.

Oba premijera složili su se da zemlje istočne i središnje Europe gledaju na politička i društvena zbivanja s različitih perspektiva u odnosu na zapadne zemlje koje nisu morale trpjeti komunističku okupaciju u dvadesetom stoljeću. Stoga, smatraju obojica, „zapadni političari teško mogu shvatiti naše zemlje“.

Poljski premijer Morawiecki poručio je da je europski plan preraspodjele imigranata „napad na temelje nacionalnog suvereniteta“.

„Ovdje, u Poljskoj, sami odlučujemo tko će doći u Poljsku, a tko ne“, kazao je Morawiecki.

Obojica premijera su raspravljala i o prijetnjama Europske Unije da će te dvije zemlje imati pristup europskim fondovima samo ako se prilagode političkim prohtjevima vrhuške u Bruxellesu.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset + šest =