Orban: ‘SAD, Britanija, Izrael pa čak i Srbija u cijepljenju su ispred nas, članica EU’. Odluka Europske komisije o centraliziranom planu cijepljenja bila je loša.

Kazao je da je odluka Europske komisije o centraliziranom planu cijepljenja bila loša. Orban je naglasio da su Sjedinjene Države, Britanija, Izrael, pa čak i Srbija “daleko ispred nas članica EU”, dodajući da “nema koristi od plakanja zbog prolivenog mlijeka...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Mađarska se rano odlučila na korištenje ruskog cjepiva Sputnik V, protiv koronavirusa i ta se strategija isplatila, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za njemački magazin Focus Online objavljenom u ponedjeljak…

Orban je rekao da je u jeku pandemije posao političara zaštititi zdravlje građana, opravdavajući povjerenje koje mu je dano i preuzimajući odgovornost. Naglasio je da ne postoje istočna i zapadna cjepiva – postoje samo dobra i loša cjepiva – a kad mađarske vlasti utvrde da je proizvod siguran i učinkovit, cjepivo dobiva dozvolu.

Orban je potvrdno odgovorio na pitanje može li se nabava ruskog cjepiva odvojiti od napetih odnosa između EU i Rusije, naglasivši da je zaštita ljudskog života i zdravlja također iznad političkih razmatranja, uključujući i geopolitičkih razmatranja. Kako je rekao, neodgovorno je pitanje cjepiva pretvoriti u političko pitanje i pustiti ljude da umiru i ograničiti slobodu samo zato što postoje rezerve prema zemlji koja proizvodi spasonosni proizvod.

Dodao je da se objektivno gledajući može vidjeti kako se tijekom komunističke ere u istočnoj Europi razvila “kultura cijepljenja” kroz koju je virus dječje paralize iskorijenjen mnogo ranije nego na zapadu, gdje su iz ideoloških razloga odbili koristiti “rusko cjepivo”.

Kazao je da je odluka Europske komisije o centraliziranom planu cijepljenja bila loša. Orban je naglasio da su Sjedinjene Države, Britanija, Izrael, pa čak i Srbija “daleko ispred nas članica EU”, dodajući da “nema koristi od plakanja zbog prolivenog mlijeka. Komisija bi trebala učiniti ono što mora; nećemo ju ometati i podržat ćemo ju kad god budemo mogli. Ali mi ćemo izvršavati svoje nacionalne ovlasti i osigurati se za sebe”.

Mađarska Vlada također je nedavno nabavila kinesko cjepivo Sinopharm u pokušaju da nabavi što više sigurnih cjepiva za svoje stanovništvo.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio diplomatske razgovore s Rusijom, a s ciljem nabavljanja njihovog cjepiva, da bi se na kraju ispostavilo kako Hrvatska uopće nije uputila zahtjev za interventnom nabavom Sputnika V. To u prijevodu znači da Hrvatska vjerojatno neće nabavljati rusko cjepivo dok ga ne odobre regulatorne agencije Europske unije, iako to mogu i hrvatske agencije. S druge strane predsjednik Zoran Milanović je kazao da ga uopće ne zanima mišljenje Europske komisije i da bi u svrhu zaštite zdravlja građana nabacio cjepivo i od čečenske mafije kada bi ga ona imala.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × tri =