Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda USKOK-u je na doradu vratilo optužnicu Tomislava Sauche…

USKOK: Dovoden u pitanje rad Centra za kriminalistička vještačenja...

Na najavu obrane Sauchine suoptuženice Sandre Zeljko da će tražiti vještačenje njezine raspravne sposobnosti, Ostrogonac je kazao da je ona vještačena i tijekom istrage kada je utvrđena njezina raspravna sposobnost.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda USKOK-u je na doradu vratilo optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche u tzv. aferi dnevnice, nakon što je obrana zatražila da se iz spisa izdvoji grafološko vještačenje Sauchinih potpisa koje smatraju nezakonitim.

Vijeće je odlučilo da su vještačenja protiv kojih smo iznosili prigovore nedostatna, odnosno nevaljana. Zbog tih vještačenja optužnica se vraća USKOK-u koji treba provesti potpuno novo vještačenje, prema novim vještacima, kazao je Sauchin odvjetnik Darko Maržić. Objasnio je da su prigovori obrane bili da je prvo vještačenje provedeno u prekratkom roku u kojem se vještaci nisu mogli na vrijeme, savjesno i stručno primiti svakog od 200 ili više potpisa koje su imali za vještačenje. Nikada nijedno vještačenje nije bilo gotovo u roku od 24 sata, osim tog. Drugi prigovori bili su da vještaci nisu uzeli u obzir, u mjeri u kojoj su to morali, da se radi o gotovo identičnim spornim potpisima, a nitko od nas se ne može 100 ili 200 puta potpisati na identičan način, kazao je Maržić.

Saucha: Uopće nisam zadovoljan što sam ovdje

Saucha je rekao da nema ništa dodati riječima njegova odvjetnika. Nisam zadovoljan što sam ovdje uopće, ali sam zadovoljan ovime što je danas rezultat optužnog vijeća, kratko je prokomentirao Saucha.

USKOK-ov tužitelj Krešimir Ostrogonac rekao je da je sud optužnicu vratio USKOK-u uz obrazloženje da je dosad provedeno vještačenje MUP-ova centra na kriminalistička vještačenje nejasno. USKOK je stoga dobio mjesec dana za novo vještačenje i podnošenje optužnice.

USKOK: Dovoden u pitanje rad Centra za kriminalistička vještačenja

Na najavu obrane Sauchine suoptuženice Sandre Zeljko da će tražiti vještačenje njezine raspravne sposobnosti, Ostrogonac je kazao da je ona vještačena i tijekom istrage kada je utvrđena njezina raspravna sposobnost.

USKOK Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je USKOK osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom “krunskom svjedokinjom” u tom slučaj. No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je, prema USKOK-ovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo USKOK-ovu žalbu na prijašnju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Podignuta optužnica protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko

U optužnici koju je USKOK podigao u prosincu prošle godine Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima, zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne, javlja HRT.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet + šesnaest =