Oprezni; Norveška izdala upozorenje građanima: ‘Pripremite zalihe lijekova za zračenje i pripremite se za moguću nuklearnu opasnost’

Imamo vrlo nepredvidivog susjeda na istoku kojega moramo bolje promatrati, upozorio je ministar obrane Odd Roger Enoksen...

Podijeli

Norveška je od svojih građana zatražila da obrišu prašinu i počiste svoje hladnoratovske bunkere i pripreme zalihe lijekova u slučaju radijacije iz ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilu…

Ministar obrane Odd Roger Enoksen upozorio je stanovništvo kako bi, u slučaju nuklearne katastrofe u Ukrajini, radioaktivni materijali mogli letjeti iznad Norveške, ako vjetar okrene prema njoj, piše The Times

Dodao je da će građani dobiti upozorenje 72 sata unaprijed za pripremu skloništa i preporučio im, ako ih sada koriste za skladištenje, neka naprave plan za iznošenje tih stvari.

Izvori bliski državnoj obrani otkrili su kako je civilima u Norveškoj rečeno da počnu “raščišćavati svoje bunkere u slučaju nuklearne uzbune”.

– Građani će biti upozoreni 72 sata unaprijed kako bi bunkeri bili spremni za korištenje. Ako ih sad rabe za skladištenje, moraju što prije napraviti plan kako bi iz njih iznijeli sve nepotrebne stvari – kaže taj izvor. Državni dužnosnici također trebaju odlučiti hoće li neke bunkere trebati i nadograđivati.

– Ovi potezi povezani su s nuklearnim elektranama u Ukrajini i nesrećama koje smo vidjeli, a ne prijetnjom nuklearnog rata.

– Djeca su zabrinuta, pitaju se hoće li biti rata u Norveškoj. Puno ljudi želi znati i gdje se točno nalaze njihovi bunkeri – rekao je ministar obrane.

Norveški bunkeri građeni su do 1998. godine, a nalaze se prvenstveno u gradovima i većim mjestima.

Nakon nesreće u Černobilu 1986., Norveška je bila jedna od nekoliko zemalja pogođenih radioaktivnim česticama zbog jugoistočnog vjetra i padalina. To je rezultiralo kontaminacijom prehrambenih proizvoda u pojedinim područjima, uglavnom se radilo o mesu sobova i ovaca te slatkovodnim ribama.

Enoksen je nedavno izjavio kako Norveška redovito trenira za eventualnu invaziju Rusije.

H.H.


Podijeli