ŽELJKO PETKO: OPASNA IGRA PLENKOVIĆA S KINEZIMA…

I na kraju, što o tome misle naši NATO saveznici Amerikanci, koji nisu zadovoljni kada Kina, zahvaljujući ovakvim poslovima, instalira vojnu bazu tik do njihove kao na primjeru Djibouti-ja?...

ilustracija
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Imao sam sreću prije dva dana „pobjeći“ iz Zagreba prije blokade grada radi osiguravanja kineskim velikodostojnicima nesmetano i brzo kretanje glavnim gradom. Vozeći se tim prekrasnim glavnim gradomdr\ave Hrvatske u proljeće, zapitao sam se o čemu će razmišljati kineski diplomati dok gledaju kroz prozor vozeći se Hrvatskom i hoće li im se iste misli vrtjeti po glavi kao i kada su 2017. s Crnogorcima dogovarali izgradnju auto-puta. Razmišljao sam o tome hoće li komunistička partija Kine uspjeti nametnuti Hrvatskoj „posao“ i ulaganja koja će, kao i u slučaju Sri Lanke, Pakistana, Maldiva ili Djibouti-ja, zemlju opteretiti dugovima koje nećemo moći vraćati, što će Kina znati jako dobro iskoristiti, a analitičari će znati da je Kinezima drago postavljati vojne baze u takvim državama.

Kako sam iz Zagreba odlazio nakon predaje liste za izbore u EU parlament HBPS-a (Hrvatske pučke braniteljske stranke), mozak mi je bio „namješten“ na, nazovimo to tako, državničke poslove i prisjetio sam se priče koju je objavio Reuters, a vezano za slučaj ulaganja Kineza u Auto-put kroz Crnu Goru, koja je objavljena pod naslovom „Chinese ‘highway to nowhere’ hauntsMontenegro“ (Kineski „put za nigdje“ proganja Crnu Goru) u Srpnju prošle godinehttps://www.reuters.com/article/us-china-silkroad-europe-montenegro-insi/chinese-highway-to-nowhere-haunts-montenegro-idUSKBN1K60QX . Iz ovogčlanka je razvidno na koji način Kinezi djeluju u svijetu i koji su im interesi i jasno je da je Vlada Crne Gore pogriješila kada je ušla u posao s njima. Ostaje za vidjeti na koji način će Kinezi iskoristiti dugovanje Crne Gore.

I ovaj članak koji je objavio tportal prošle godine govori o strategiji kineskih ulaganja i opasnosti po zemlje koje s njima imaju posla, https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/novi-put-svile-kakve-to-zamke-krije-kineski-megaprojekt-foto-20180424.

Stoga se postavljaju neka pitanja kao npr., koju poziciju ima Hrvatska u odnosu na Kinu i činjenicu kako smo mi dio EU koja je konkurencija Kini u gospodarskom smislu? Drugo, pomaže li Plenković Kini širiti utjecaj u Europi dok se istovremeno priprema za fotelju u toj istoj EU? Ili, kako Hrvatska misli vraćati dugove Kini ako je turizam jedina stvar koja „puni kesu“ i nikoga nije briga za ulaganje u proizvodnju?

Nadalje, ako se zna da Kina djeluje na način da kreditima koje države ne mogu vraćati „kupuju“ utjecaj i zadužuju generacije, zašto nam premijer Plenković predstavlja kineska ulaganja kao potrebna, poželjna i na obostrano zadovoljstvo i korist i kako to da nam u strateškim ulaganjima EU fondovi nisu prioritet, znate oni fondovi iz kojih naše elite ne znaju povući novac i napraviti most ili dva?

I na kraju, što o tome misle naši NATO saveznici Amerikanci, koji nisu zadovoljni kada Kina, zahvaljujući ovakvim poslovima, instalira vojnu bazu tik do njihove kao na primjeru Djibouti-ja?

Sve u svemu pitanja je puno, a ponašanje premijera u ovom, kao i mnogim drugim slučajevima je slično, dovede nas pred gotov čin i u svom prepoznatljivom, nadmenom stilu, prezentira nam slučaj kao nešto dobro, potrebno i spasonosno, a nije. I kao i u svim drugim važnim stvarima, nepostojanje debate zasnovane na argumentima i kritičkom razmišljanju dovodi do pogrešnih i nametnutih odluka štetnih po nacionalne interese. Začuđuje me taj odnos u društvu i u dobu informacija koje su svima dostupne, ali mi je i jasan u dobu indoktrinacije i konformizma i u kontekstu globalizacije u kojemu države poput Hrvatske sa vođama koje im se nameću nemaju šanse opstati. Ipak, ostaje nada da se buduće generacije uče na našim greškama.

Željko Petko,

zamjenik predsjednika HBPS-Hrvatske braniteljske pučke stranke

 

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

12 KOMENTARI

 1. Imam dojam da KP Kine i kamatari na Wall Streetu rade zajedno. Kao “pastir i pas”, jer nam isto ropstvo misle i kamatari i komunisti. Zapravo, povijesno, Komunizam i je financijski projekt svjetskih bankara.
  Ako bi ne daj bog Kinezi zaista kod nas instalirali vojnu bazu, pa to bi bio sjajan izgovor kamatarima da nas unište, jer nas mrze još od bana Jelačića, što je i formulirao njihov Karl Marks. Da, njihov Karl Marks. Normalnom čovjeku je teško i pojmit, a kamo li sagledat bezdan i košmarnost tog zla.
  Protiv toga samo molitva, bistar um i agilnost.

 2. Mene je samo strah za te jadne Kineze!Pa oni nemaju pojma s kim posla imaju!Mogli bi brzo ostati u čudu “DI NESTADOŠE PARE A SVE PO ZAKONU”!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × tri =