Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Snimka koja pokazuje hrvatske policajce kako ispraćaju stotine migranata u pravcu Bosne i Hercegovine, dospjela je u ruke Državnog odvjetništva jer Centar za mirovne studije i Inicijativa dobrodošli podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog kako su rekli nezakonitog postupanja policijskih službenika na bosanskohercegovačkoj granici. Na konferenciji za medije pred prostorijama DORH-a u središtu Zagreba ovaj je potez obrazložila Sara Kekuš iz CMS-a tvrdeći da su udruge koje su podnijele kaznenu prijavu stava da snimka upućuju na zabrinjavajuće ponašanje policijskih službenika na granici s BiH. Prema Kekuš, policija je prekoračila ovlasti i nanijela štetu osobama koje su protjerane te kojima su nečovječnim postupanjem grubo povrijeđena prava. Prema njoj, izbjeglicama je trebalo biti omogućeno traženje međunarodne zaštite, a ovakvo postupanje kršenje je međunarodnog prava od strane policije.

“Tražimo učinkovitu istragu te ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika uprave za granicu Zorana Ničena, oni su ti koji su trebali osigurati zakonito djelovanje policije”, kazala je Kekuš. Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova nedavno je Centru za mirovne studije onemogućilo ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini, čime je odbijeno produženje sporazuma o suradnji toj organizaciji. Smatramo kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama”, kazala je Julija Krasnec iz Centra za mirovne studije te prigode. Inače, Centar za mirovne studije nevladina je udruga građana koja se zalaže za društvenu promjenu temeljem načela nenasilja, izgradnje mira i ljudskih prava koji povezuju obrazovanje, istraživanje, aktivizam i jad na jadnim politikama. Ističu na svojim stranicama i UNHCR uz čiju potporu provode projekt Podrške integraciji izbjeglica: iz prakse u politiku.

Centar za mirovne studije stasao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji gdje je prvi puta razgovarano o osnivanju organizacije, koja je na noge postavljena godinu dana kasnije. Udruga se danas uglavnom bavi pitanjem migranata i otvaranjem granica za migrante što je javno zastupao i Gordan Bosanac, koji je danas jedan od članova tijela koje provodi građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim aparatom Republike Hrvatske te vodi kolegij Ljudska sigurnost na CMS-u. Centar je smješten u Selskoj 112 gdje se nalazi i Platforma 112 unutar koje djeluje 60 organizacija civilnog društva. Članovi izvršnog odbora CMS-a Cvijeta Senta, Lana Jurman, Sara Kekuš i Sara Lalić.Centar za mirovne studije također je jedan je od osnivača Documente, a uz Centar za građanske inicijative Poreč, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP Zorana Pusića), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documentu-Centar za suočavanje s prošlošću i udrugu Terra, osnovali i zakladu Solidarna.

Između ostaloga Centar se financira uz pomoć Soroseve Zaklade za otvoreno društvo, a financijsku potporu osiguravaju im i hrvatska Vlada, Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Zagreb, Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, EU te brojni drugi donatori. Udruga je organizator raznih kolegija i radionica na kojima među ostalim predavanja drže Vesna Teršelić, Bosanac, Eugen Jakovčić. Rada Borić i Lorena Drakula.

I.M.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

73 KOMENTARI

 1. Neka svaki od ovih uzme jednog “imigranta” i vodi ga doma…eto razumnog rjesenja,oni sretni sto su pomogli “imigrantima”,”imigranti”skupa sa novinarima zadovoljni,oni sto se protive “imigrantima” zadovoljni a i drzava nece imati financijskih problema oko zbrinjavanja istih….pa zar to nije logicno,oni ih zele,dajte im ih,hrvatska je demokratska drzava neka svatko dobije sto zeli odnosno za sto se bori

 2. Odlicno,drago mi je da ima ljudi koji zele prihvatiti ove migrante pa sad liijepo neka svaki od njih osigura smjestaj,hranu i ostale potrebe, koje “izbjeglice” trebaju, u svom domu ili mozda vikendici,neka svaki od njih stane iza svojih poruka koje daju javnosti i daju svoje dobro za spas ovih “izbjeglica”i neka skrbi o njima

 3. Staviti žicu i pustiti struju , ostaviti otvore samo kroz minska polja , zahvaljujući “susjedima ima toga kod nas”,i jednim udarcem dvije muhe! Sustavno uništavanje Hrvata,naseljavanje ne Hrvata poslije prvog sv.rata pa iza drugog i evo sad još i poslije Domovinskog ! PROVIDNO ! Te samozvane udruge neka se same financiraju i neka u svojoj državi rade što god, NAS OSTAVITE U NAŠOJ DA ŽIVIMO KAKO MI ZNAMO!

  • ONI su itekako pametni a mi smo im dozvolili da nas politicki masakriraju ,to jest da svjetu prestavljaju kao fasiste,kao rasiste,homofobiste ,itd.nasa mlaka i stidljiva reagovanja na sva njihova djelovanja koja su u 90% neopravdana su dovela u pitanjenje nacionalnu opstojnost i ugroze zivota i djelovanja u drzavi ,i to je jedan od razloga sto nam narod ide vani od trojice koja su dosla zivjeti i raditi u Njemacku izjavili su da nemogu vise gledati tu sramotnu politiku i taj klijentelizam i pljuvanje po narodu Hrvatske!!

 4. Sve te udruge osim onih humanitarnih treba ukinut, prestat financirat, a pojedinim strancima poput teršelićke i sarnavke oduzet Hrvatsko državljanstvo i protjerat iz Hrvatske jer pljuju po Hrvatskoj, šire govor mržnje i izazivaju vjersku, nacionalnu i svaku drugu mržnju.

 5. To je udruga uhljeba i neradnika.sve bi ja njih negdje na front poslao pa bi manje jeli govna.A štabi trebali svako domaćinstvo u RH-a da primi obitelj izbjeglica.Pa pogledajte prosijek godina ti pobjeglica i sve će vam biti jasno.Takvu udrugu i njoj slične treba odma ugasiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × dva =