Podijeli
 • 815
 •  
 •  
 •  
  815
  Shares

U Đakovu se obilježava 27. obljetnica osnutka ratne 3. gardijske brigade “Kune”.

Tijekom Domovinskog rata iz sastava 3. gardijske brigade poginulo je 373 pripadnika, 1.088 ih je ranjeno, a još 11 ih je na popisu nestalih. Tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak pripadnici “Kuna” prije 23 godine prvi su ušli u okupirano područje.

Cijela 4 Bojna 3 gardijske brigade je nestala u Vukovaru, kaže general Mladen Kruljac. Bili smo na svim ratištima od istoka do juga Hrvatske. Bili smo na svim ratštima od pojedinačnih manjih akcija do, na kraju Bljeska i Oluje, kazao je Kruljac.

Na obilježavanju su sudjelovali izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zamjenik načelnika Glavnog stožera OS-a RH general-pukovnik Drago Matanović.

Damir Krsičević čestitao je Kunama njihovu obljetnicu te se zahvalio svim pripadnicima ove brigade što su sudjelovali i dali veliku žrtvu u borbi za mir. Naglasio je zahvalu svim poginulima, obiteljima poginulih, umrlih i nestalih pripadnika 3 gardijske brigade – Kune.

“Vi ste pobjedu Hrvatske vojske pretvorili u povijesnu pobjedu”, poručio je Krstičević, podsjećajući na obol ove ratne brigade u operacijama Maslenica, Bljesak, Fenix, Zid…

“Naš Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države, hrvatski branitelji su njen kamen-temeljac, a prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman otac moderne hrvatske države. Naša obveza je širiti istinu o Domovinskom ratu i onima koji su obranili našu domovinu. Stoga Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata,rekao je Krstičević.

U nazočnosti izaslanika predsjednika Vlade – ministra obrane Damira Krstičevića, savjetnika Predsjednice za branitelje, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora – saborskog zastupnika Domagoja Mikulića, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića, zamjenika načelnika Glavnog stožera general-bojnika Drage Matanovića, ratnog zapovjednika 3. GBR Kune umirovljenog generala Mladena Kruljca i drugih, tom je prigodom umirovljeni bojnik Marko Derežanin pročitao povjesnicu Kuna, brigade koja je osnovana 29. travnja 1991.

Treća gardijska brigada jedna je od četiri najelitnije brigade HV-a, sačinjena od prekaljenih slavonskih ratnika koji su prošli brojna slavonska ratišta, sudjelovali u operaciji Maslenica kojom su povezani sjever i jug Hrvatske, potom sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak i prvi ušli u dotad okupirane Okučane. Tijekom ratnog puta Treće gardijske brigade poginula su 373 njena pripadnika, 1.088 ih je ranjeno, a 11 ih se još vodi nestalima, rekao je Derežanin.

U sklopu obilježavanja, u katedrali sv. Petra u Đakovu, misno slavlje je predvodio rektor bogoslovnog sjemeništa u Puli DeAngelius Piergiorgio. Zatim je uslijedio mimohod veterana 3. gardijske brigade “Kune” i uzvanika od đakovačke katedrale prema spomen-obilježju hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine (Vijenac kardinala Stepinca), gdje su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. U podne je upriličena svečana akademija u Domu kulture u Đakovu.

Središnji program svečanog obilježavanja 27. obljetnice 3. GBR Kune, organizirala je Udruga veterana 3. GBR Kune – ogranak Đakovo.


Uredništvo Braniteljskog portala čestita svim pripadnicima 3. gardijske brigade ‘Kune’ 27. obljetnicu naše slavne i ratne brigade, koja je, časno i junački boreći se po svim ratnim pravilima protiv srpskog i jugokomunističkog JNA agresora, pronijela pobjedničku slavu hrvatske vojske od Vukovara do juga Hrvatske i dala svoj ogroman doprinos i žrtvu u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske…

Velika žrtva

Tijekom Domovinskog rata iz sastava 3. gardijske brigade “Kune” poginulo je 363 pripadnika, 1.088 ih je ranjeno, a još 16 ih je na popisu nestalih, što je ujedno najveća žrtva jedne hrvatske ratne brigade.

Svim poginulim,nestalim i umrlim pripadnicima 3 gardijske brigade Kune”, neka je vječna slava i hvala. Bog im dao pokoj vječni i svjetlost vječna svijetlila im!

Također čestitku upućujemo, obiteljima,majkama suprugama, udovicama i djeci svih poginulih, nestalih i živih pripadnika ove legendarne brigade Hrvatske vojske.

Uredništvo Braniteljskog portala

M.M.


Podijeli
 • 815
 •  
 •  
 •  
  815
  Shares

4 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × jedan =