ON JE JEDINI PREŽIVIO POKOLJ U DALJU! ‘Sakrio sam se u svinjac, bojao sam se disati’

Pokolj je preživio samo Josip...Traumatična ispovijest jedinog preživjelog iz Dalja: 'Tukli su nas telefonskim kabelima, oči ispadaju...'

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U cik zore prije točno 29 godina krenuo je napad na stanicu, priča pričuvni policajac Čičak koji je tada imao 31 godinu. Kada su se odbili predati, cijela zgrada policije, ali i veći dio Dalja, sravnjen je sa zemljom…

Na današnji dan prije 30 godina, 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika civilne zaštite poginuli su braneći policijsku postaju u Dalju i to nakon što su se odbili predati agresorskoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji…

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Dalju je je danas obilježen ovaj stravični događaj, te odana počast žrtvama koje su se za slobodu borile do samoga kraja. Pokolj u Dalju, preživio je samo pričuvni policajac Josip Čičak.

Napad na policijsku postaju

U ranu zoru, 1. kolovoza 1991. jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale su Dalj.  Uslijedio je ultimatum JNA i “teritorijalaca” koji su branitelje policijske postaje pozvali na predaju. No, oni su to odbili. Nakon toga, cijela zgrada policije, ali i veći dio Dalja, sravnjen je sa zemljom.

“Uvukao sam se u jedan svinjac. Nije bilo svinja, bile su neke stare stvari, ja sam se uspio sakriti. Poslije su oni došli u tu ulicu, odmah iza policije, 50 metara naprijed, došli su jesti. Sve sam ih vidio kroz fugne, a ne možeš ništa. Jednostavno nisam smio disati, a nisam ni znao u onom momentu da sam ranjen u glavu”, prepričao je Josip koji je dva dana poskrivečki promatrao neprijatelje:

Pokolj je preživio samo Josip

“Nas je sila napala. Cijeli novosadski korpus iz Srbije, tako da nismo imali nikakve šanse, ali opet, nismo se htjeli predati jer onda bi bio masakr. Poslije kad su tenkovi opalili u nas tri granate, jednostavno nismo imali šanse nikakve”, ispričao je Čičak za RTL-VIDEO-OVDJE.

Josipa su na kraju ulovili i priveli bivši kolege policajci:

Nedostajalo mi je jedno 50 metara da izađem iz sela i onda su me uhvatili, kiša je prestala. Uhvatili me moji kolege s kojima sam se družio. Poslije je došao i Arkan i ovaj i onaj i tako da jednostavno se ne možeš izvući. Onda su me tukli bez razloga. To su podzemni kabeli, oni telefonski. S tim su nas tukli, a ne znam što da kažem. Oči ispadaju”, rekao je Čičak koji je slobodu dočekao u razmjeni zarobljenika, dok srpski počinitelji ovih strašnih ratnih zločina nad Hrvatima nikada nisu kažnjeni, prenosi dnevno.hr.

G.S.

VEZANE VIJESTI

KRVAVI KOLOVOZ 1991- SRPSKI POKOLJ I LIKVIDACIJE ZAROBLJENIH HRVATSKIH POLICAJACA, PRIPADNIKA ZNG-e I CIVILA DALJU!


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − šesnaest =