Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Radnici pulskog Uljanika od 13 sati danas ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu, koja bi, smatraju u Štrajkaškom odboru, trebala hitno, već danas donijeti odluku o tome što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli…

Ovo je simbolično “stavljanje ključa u bravu” koje radnici svakako žele izbjeći. Zavarena su dva od tri ulaza u Uljanik, a na svakom će ulazu biti po dva člana Štrajkaškog odbora. Dakle, od danas smo u štrajku jer nismo dobili pozitivne informacije ni od Vlade ni od Uprave Uljanika”, poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Traže od vlade da čim prije odluči

Ponovio je kako od Vlade traže da prihvati plan restrukturiranja ili da odobri kredit za isplatu plaće radnicima, koji su već sedam mjeseci bez plaće.

“Neka Vlada čim prije donese odluku, mi nemamo više vremena za čekanje. Želimo danas hitan odgovor, ne želimo da se brodovi odvlače iz Pule, želimo ih dovršiti ovdje. Mi smo ih počeli, mi ćemo ih dovršiti”, rekao je Cerovac.

Po njegovim riječima, radnici se ne žele pomiriti s takvim stanjem, ne mogu raditi gladni, a već tri mjeseca uzastopce rade kako bi dokazali da su spremni zarađivati svoje plaće.

“Upravo zbog nebrige države, odnosno Vlade, gubimo brod, plaćaju se nepotrebno penali, a sve bi se to izbjeglo da se pravodobno reagiralo. Ulazi u Uljanik su zatvoreni do daljnjega, sve dok se ne riješiti pitanje pulskog brodogradilišta”, istaknuo je Cerovac i dodao da ulaz u Uljanik neće dopustiti ni kooperantima koji rade na kruzeru.

“Mislili smo na ulice, ali ostalo nas je premalo”

Na pitanje novinara je li Uprava društva upoznata sa svime i što očekuju od strateškog partnera u ovoj situaciji, Cerovac je odgovorio kako je Štrajkaški odbor izvijestio Upravu Uljanika o njihovim aktivnostima, a od strateškog partnera Tomislava Debeljaka očekuju pomoć i da se očituje o novonastaloj situaciji.

“Odlazak u Zagreb trenutačno nije opcija premda razmišljamo i o tome. Još nismo odlučili, čekamo reakciju kolega iz ‘3. maja’, koje pozivamo da nam se pridruže i zajednički pokažemo nezadovoljstvo”, zaključio je Boris Cerovac

Po njegovim podatcima, u Uljanik grupi trenutačno je 2740 radnika, a dosad je s iz Pule i Rijeke na razini grupacije otišlo njih 1800.

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko je rekao kako se razmišljalo i o izlasku na ulice, no ostalo ih je premalo.
“Mislili smo izaći na ulice, ali nas je ostalo premalo. Ljudi su se razboljeli, psihički i fizički su ugroženi. Sve je to jedna velika sramota Vlade koliko nas zavlači”, poručio je Šverko.H

D.K.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

51 KOMENTARI

 1. Ma neka mi netko odgovri: Di su miljuni koje su dobili kao pomoć i restrukturiranje za gradnju brodova? Nema ni brodova a bogme ni milijuna? Nitko za ništa ne odovara? Di je tu nadzor u šta se troše novci, kuda i u šta je taj novac potrošen? Uostlom to je privatna firma a ne državna. Žao mi je radnika ali oni su većinski vlasnici– dioničari firme!

 2. Koji retardi pa idite i Ninov feud,napanite debila Miletiča blokirajte zgradu u Splitskoj gdje su prostorije Yugoslovenske zločinačke organizacije IDS zašto ne posjetite villu u pješčanoj od vaših para je napravljena kucajte Ibrahimoviču na vrata odite u restoran i hotel Milan ajde gdje su vam muda udarite tamo gdje je leglo korupcije i nepotizma nečete jer su ovi iz sindikata umreženi i u talu su s zločincima iz IDSa.

 3. Radnici su sami vlasnici preko 47% Uljanika d.d.
  Da je poduzeće radilo sa dobiti nebi podijelili dividendu sa poreznim obveznicima a sada traže da upravo porezni obveznici preuzmu teret katastrofalnog poslovanja…. očito još uvijek žive u komunizmu….

 4. Sada vi radnici rasprodajte opremu i alat, namirite novce za place koje su vam duzni a onda put Europe ili blize u brodogradiliste u Mofalcone. Bojim se nista od brodogradnje u Uljaniku. Ne dajte da vas prevare.

  • Željko Petko a njih par iz ids -a pije vina i koke potamane u jedan dan vise nego je placa dvojice radnika i to godisnje bolje se zabavljaju od tita 5godina san bija na sluzbi u Puli jako ih dobro poznam

  • poznata mi situacija od 2000god pisma generala i rasformiranja naj elitnije postrobje 1HGZ oduzimanja Brijuna krece devastacija Istre od strane IDS-SDP sa blagosovom mesića krecu tada sa zemljistma polj u gradevno prvi dokt Oetker gradi vile sa bazenima tada se otkupljuju cila sela Ližnjan Medulin se prodaju parcele po 2,5maraka tik uz more tisuce kvadrata a prije npr deset godina tu je kvadrat kosta 400-600Eu ocu jos pisat ali nemojmo podcjenit ima tu pravih hrvata i katolika u biti sva sela oko Pule Poreca Rovinja imaju crkve zupe kvalitetni poljoprivrednici katolici ali udba ih stirala u sela i kao da ne postoje a inace jako vridan narod

  • Jeronim Ankica Divković naši povjerenici sindikata su lopovi kao i ministri ili bilo koji član vladajućih. Uzimaju sebi plaće od 15000 kn pa i više i dogovaraju sa upravama kako da govore i što da rade fuj odvratno iz tih i takvih razloga sam napustio sindikat

 5. Ajde u pucku kuhinju dragi suvlasnici. Ima dovoljno za sve. A zaliti se mozete svom IDSu i krimosima koji ga vode. 30 milijardi je ulozeno u vas – ej, 30 milijardi!!!!!! Sve bi ja vas na Goli otok bando.

 6. 0pet se nameće poreznim obveznicima da podmiruju gubitke privatnog vlasništva? U slavoniji su masovno pozatvarane firme i narod raseljen po Europi. Pa niti je država bilo koju firmu sanirala, niti je itko to razvlačio po medijima? Žao mi je radnika, ali stvarno trebaju pozvati na red upravu i Menadžere! IDS igra igre sa Miletićem i Flegom o odgovornosti države? Pa ti isti su se do jučer odricali RH– jer je Istra država u državi. Njima do juče netreba RH– a sad pljuju po državi i traže da porezni obveznici saniraju i financiraju privatne firme?

 7. Koja Vlada clanovi i menadzeri ubirali place po trista tisuca kuna i vise a vi prozivate Vladu upravu napadajte i menadzere a i IDS je svemu kumovao tamo to je njihovo maslo i vi a i ja to znam jer sam 20 zivio u Rovinju a sve do 2015 gd vise je vasa uprava ukrala novca iz drzavnog proracuna nego sto cili turizam u Istri prometa napravi ja mislim da je sad dosta upravu uhitite i natjerajte da vrate pokradeni novac

  • Vlada je sa ministrom pravosudja trebala već odavno reagirati i zaustaviti nezakonite radnje za koje je znala. Ma bio to ids ili bilo tko drugi svejedno. Pravosudje nebi smjelo poznavati ni stranke ni titule. U pravosudju lopov nema nikakve titule pa neznam kojoj stranki pripadao. Ali kod nas to nije tako

 8. Radnici Trebaju Pitati Upravu Gdje Novac Brodo Gradilista Oni Su Upravljali I Trebaju Biti Odgovorni Djelili Su Sebi Bonuse I Onda Kad Je Brodo Grdiliste Poslovalo Sa Gubitkom Sve Dosadsnje Vlade Su Odgovorne Za Trosenje Nvca DRZAVNI Poreznika

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 5 =