OGLASILI SE PRIOPĆENJEM: Ministarstvo hrvatskih branitelja iskazuje žaljenje zbog nedostojnog ukopa umrlog hrvatskog branitelja te će poduzeti sve radnje…

Priopćenje o ukopu umrlog hrvatskog branitelja bez vojnih počasti...

PRIOPĆENJE MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon što se po društvenim mrežama proširila užasavajuća vijest o nedostojnom ukopu hrvatskog branitellja na Udbini, koju je prvi javno objavio Braniteljski portal, odmah potom uslijedilo je priopćenje ministarstva hrvatskih branitelja, koje donosimo u cjelosti.

Priopćenje o ukopu umrlog hrvatskog branitelja bez vojnih počasti

Ministarstvo hrvatskih branitelja upoznato je sa slučajem ukopa umrlog hrvatskog branitelja s prebivalištem u Udbini, korisnika prava iz sustava socijalne skrbi pri Centru za socijalnu skrb Korenica, pokopanog 16. svibnja 2018. godine na katoličkom groblju u Udbini bez vojnih počasti, te izražava žaljenje zbog propusta u postupanju kod ukopa pokojnika.

-UŽAS -Na UDBINI zatrpali hrvatskog branitelja kao “uginulu životinju”bez ikakvih obilježja na jami u koju je zatrpan! Ovo je strašno plačem…

Naime, člankom 137. stavkom 12. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji  (NN br. 121/17) propisano je pravo ukopa umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata uz odavanje vojne počasti. Kako bi se ukop uz vojnu počast osigurao za sve hrvatske branitelje, Ministarstvo je propisalo postupanje u slučajevima kada umrli hrvatski branitelj nema članova obitelji ili drugih fizičkih ili pravnih osoba spremnih ili sposobnih osigurati ukop pokojnika.

U takvim slučajevima, ukop umrlog hrvatskog branitelja po službenoj dužnosti osigurava i provodi nadležni ured državne uprave ili Gradski ured za branitelje Grada Zagreba prema zadnjem prebivalištu pokojnika. U siječnju 2018. godine od nadležnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zatražili smo da izvijeste sve centre za socijalnu skrb o potrebi provjere statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za sve umrle osobe korisnike centra prije određivanja dana pokopa.

-UŽAS -Na UDBINI zatrpali hrvatskog branitelja kao “uginulu životinju”bez ikakvih obilježja na jami u koju je zatrpan! Ovo je strašno plačem…

Na žalost, u konkretnom slučaju smrti i ukopa umrlog hrvatskog branitelja, nadležni Centar za socijalnu skrb nije provjerio ima li pokojnik status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata te o njegovoj smrti i potrebnom ukopu po službenoj dužnosti nije izvijestio Ured državne uprave u Gospiću. Ministarstvo hrvatskih branitelja zatražit će provedbu nadzora zbog neprovođenja upute za postupanje.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje neodgovoran propust u postupanju, iskazuje žaljenje zbog nedostojnog ukopa umrlog hrvatskog branitelja te će poduzeti sve radnje u cilju pune primjene Zakonom propisanih odredbi, priopćili su iz ministarstva hrvatskih branitelja.

G.S.

Slične teme;

-UŽAS -Na UDBINI zatrpali hrvatskog branitelja kao “uginulu životinju”bez ikakvih obilježja na jami u koju je zatrpan! Ovo je strašno plačem…

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

42 KOMENTARI

 1. nakon sto se na drustvenim mrezama….KOJI KURAC?………sta je on napravio…kako je bilo a kako je sad?
  mater vam jebem neljudsku svima vama koje je bolio kurac za njega…ionako je to vecina njih koje boli kurac za sve samo da dobiju svuju placu mater vam opet jebem s pitanjem dali ste je zaradili? nijedan novac njegovoj familiji nemoze vratit njega a di ste vi? jel ste ljudi? kako je njemu bilo?…jebe se vama dok uzimate svoje neka drugi ginu…isto je bilo 90′ isto je i danas….jebe se Vama….samo nek je vama dobro…I? pitam ja vas…..jel vam ljepo? a kako je drugima? a zasto mislis da vrijedis vise nego netko drugi????

 2. Žao mi je svih ranjenih suboraca ali ministarstvo nije učinilo ništa za fizički neozljeđene i radno sposobne branitelje, a ima nas vjerujete ima, šutimo, školujemo djecu,,plaćamo poreze i ne damo se….

 3. Evo di su udruge…papa se i trosi novac….a sirotinju imaju pod brojem…netrebaju nama nike udruge ima u opstini koji to odrade za branitelje..vako se samo sopaju pojedinci …osobno znam i pomazem branitelja koji ima teski oblik epilepsije zivi sam…nadjem ga na podu razbitog…nitko do dana danasnjeg ni pitao nije….a covijek je dao zivot za Domovinu…ima ih puno koji jedva zive od neimastine…toliko

 4. Ministre 10% braniteljske populacije, ako imate trunku časti podnesite ostavku, zajedno sa vama većina vaših plać.nika na čelu Udruga (čast iznimkama).,ovo se ni u vrime najvećeg mraka nije dešavalo, ovaj i mnogi drugi primjer su dokaz da je stanje na terenu apokaliptično, sve ih triba pozatvarati zbog nečinjenja , prisiljavanja 90 % bran populacije na suicide, izgladnjavanjem, siromaštvom,nebrigom, izopćenošću,ovo su istinski hrvatski ratnici danas!

  • ajmo rec da nije ni to problem,njima “tehnicki” nije jel moj stari je njima bio samo jedan broj na papiru i ZATO ga danas nema…..ja sad imam trideset i moj pokojni otac se borio za to daq budem TU di jesam i duzan sam svaki dan sve vise a radim svaki dan od 09-20h i nemogu isplivat iz blokade…i svatko ce rec rec sam si je kriv….e pa nisam jel znate zasto??? jel moj gablec i kava i cigareta premasuju moj “dnevni dohodak” a cjelokupna placa NEMOZE pokrit rezije,hranu,kucne potrepstine….nemam ni auto ni kredit niti a hvala bogu (nazalost jel tu sam) nemam ni zenu ni djecu jel nedo bog njima da ovise u meni jel da mi se i desu boze dragi sta dalje? i onda mi se gadi kad vidim natpis “mladi odlaze van” jel mislim si JEBOTE pa ja sam glup sto neidem van jel kad se sjetim rijeci mog pokojnog oca… “SINE MOJ,DA SAM ZNAO DA SAM ZE ZA OVO BORIO NIKAD NEBI ISO U RAT”…dobro je Rojs rekao..ko je jamio je jamio…….

 5. To je propust Centra za socijalnu skrb. To je inače, crna rupa u sustavu gdje vladaju svi oblici korupcije, nepotizma, nerada i šlamperaj. Baš me zanima dali će itko odgovarati za ovaj teški propust. Gotovo sam siguran da se neće dogoditi ništa.

  • “socijani rad” u hrvatskoj izgleda kao dugogodisnji zavrsni ispit propalog maturanta….koliko drzava postoji a jos nismo zavrsili ispit….

 6. Bez obzira ako je centar za socijalnu skrb preuzeo brigu one socijalna radnica i pravna služba tok centra mora poduzimati korake za štićenika . Također i odgovarat za slabo zastupanje

 7. Pa u nekim mjestima se i nezna kome se obratiti i gdje to bi trebalo biti povezano sa svečenikom, Mjesnnim vlastima ili opčinom da ljudi ne lutaju okolo i traže nešto što zakonom pripada pokojnika branitelja

 8. Sramota da ministarstvo branitelja uvijek ima neki izgovor. Bisera imaju napretek. Uvijek isti u uredima glavno da plaćica sjeda. Do kada se misle uhodavati. Pa samo zbog njihova nerada i nemara bezbroj branitelja izvršilo je suicid. Poštovanja i pažnje toga najviše nedostaje. Kruti birokrati držeći se slijepo naputaka nadređenih tako oni rade.
  Mijenjati pod hitno CIJELU EKIPU.!!!

  • Može .Samo žalosno da su HR.branitelji na socijali .Dok LAŽNI i oni koji su se uhljebljili sve koriste .Treba braniteljima prvo dat posao a ne podobnim i svezama .Ima takvih nažalost još osobno ih poznam .Slažem se svama .Ova je žalosno i sramotno ?

  • Opačićka i njeni Krimosi su nezakonito stavili branitelje sa Opskrbninom na socijalu jer su prošli vještačenja koja nitko nije pobio niti poništio niti revizijom tj. Tadašnje vlasti su prekršili Me. Konvenciju o pravima invalida, sa time i Ustav RH. Kreće rečeno braniteljima civilnim invalidima uz socijalu su trebali dati i invlidinu a samcima po prosjeku plaće dati primanje po propisima EU. Komisije s Mirovinskog su se kriminalno ponijeli prema tim braniteljima na socijali jer se više nisu mogli vratiti na radno mjesto po zakonu iz 2014. koji je bio za branitelje diskriminirajući. Neka se izvade podaci traženja mirovina branitelja sa socijale pa će te vidjeti da su 90%odbijeni bili. Sad je situacija takva da nekom se više isplati biti na socijali nego nezaposlen branitelj što očito nije riješeno…

  • Za protokol tj počasti i sl je zadužen ured državne uprave u gradu ili općini… Udruge su samo fikusi koji su sami sebi svrsishodni. U takvom jednom malom mjestu, gdje svatko poznaje svakoga, da se ne može organizirati dostojan ukop od bilo čije strane, sramotno!

 9. A kaj ima sa time Ministarstvo !? Pa ak je bil na socijali onda socijala daje ljes, par parti jedan vijenac i križ !! U podacima je bilo da je branitelj…. znači odgovornost je centra za socijalnu skrb !!

  • Mladen Dotlić i ostali ako se centar boja da će to biti njihov trošak pravnim elementima su mogli od ministarstva branitelja zatražiti ocitovanje, s tim da kao centar zaposljavaju pravnika ali nisu stitili prava svog štićenika a uzimali su plaću za tu svrhu prema meni neko bi trebao dobiti otkaz iz centra

  • Mladen Dotlić Svaki branitelj ima pravo na dostojan posljedni ispracaj iako mozda nema rodbine a troskove snosi Ministarstvo branitelja a ne socijalna skrb. Sigurna sam da to i svi u Korenici znaju ali iz nekog cudnog razloga nitko nije obavijestio opcinu ili ministarstvo branitelja o njegovoj smrti. Zato kazem ne drobite.

  • Angela Grozdana Kamber za dostojan posljedni ukop branitelja uredu kaj velite ali na tim područjima ako niste upoznati sistem je danas umreš sutra sprovod. To znači da se mora promtno reagirati nije ko u Zagrebu ili drugim većim gradovima. Najmanji je problem oko troškova sprovoda !! Problem je kaj socijala nije reagirala i odmah obavijestila Ministarstvo a isto nije reagirala Udruga branitelja Udbine da obavijesti Ministarstvo da je njihov član preminuo…. I kad nekom velite da drobi onda morate stajati iza toga kaj ne ? Situaciju tam bolje znam od vas 100% provijereno i sigurno a i drugu stranu medalje znam možda bolje od vas pošto sa HRVI ok??

  • Ivo Radić ne znam od kud si al ti velim da je problem u socijali a i Udruzi branitelja koji nisu digli sve na noge u sekundi. Problem je na tom području danas umreš sutra sprovod. Sve se rješava telefonski za pol sata il je kasno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

petnaest − 8 =