Održani Dani Jelačića u Zaprešiću. Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode

Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode, sve su posjetitelje na trenutak ponovno vratili u čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, mačevanja i balova...

Podijeli

Tradicionalna manifestacija Dani Jelačića održana je tijekom vikenda u Zaprešiću i još jednom oživjela banove Nove dvore u kojima se igralo, plesalo, pjevalo i fino jelo…

Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode, sve su posjetitelje na trenutak ponovno vratili u čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, mačevanja i balova.

Najmlađi posjetitelji kroz igru i kreativne radionice upoznali su se s likom i djelom bana Josipa Jelačića, a priču o Novim dvorima i banu posjetitelji su mogli čuti i tijekom vođenih tura, te kroz druženje s banovom nećakinjom Ankom Jelačić. I ove godine svi posjetitelji imali su priliku provesti se banovim imanjem u kočiji, a održan je i gastro showu „Banova kuhača“ zaprešićki restorani pripremali su specijalitete iz Novodvorske kuharice.

Direktor zaprešićke Turističke zajednice Toni Ganjto istaknuo je kako ga iznimno veseli što je ta tradicionalna manifestacija uspješno održana i sjajno posjećena čak i u ovo posebno vrijeme, s obzirom na epidemiološku situaciju.

Da su Novi dvori u srcu svih Zapreščana ustvrdio je i gradonačelnik Željko Turk.

“Zahvaljujem Turističkoj zajednici, koja je unatoč ovoj situaciji uspjela pronaći način da uz posebne mjere opreza, ipak sa svojim sugrađanima proslavimo Dane grada, i to baš na prostoru gdje je nekada živio najpoznatiji stanovnik Zaprešića, hrvatski ban Josip Jelačić. Dani Jelačića su dugogodišnja zaprešićka tradicija, a cilj je našim sugrađanima i gostima pokazati kako se na ovom prostoru nekada živjelo, odijevalo, jelo, igralo se i zabavljalo, što je naravno najviše zanimalo one najmlađe”, rekao je Turk.

Istaknuo je i kako su Novi dvori u srcu svih Zapreščana, pa će Grad i nadalje, dok se čeka prijava projekta “Novo ruho Novih dvora” na europski natječaj, i dalje ulagati vlastita sredstva i napore, kako bi što prije revitalizirali sve objekte unutar jedinstvenog povijesnog kompleksa koji ima neograničeni turistički potencijal.

“Ove godine slavimo 25. rođendan grada, a zahvaljujući našim sugrađanima, Zaprešić iz godine u godinu raste, postaje sve uspješniji, ljepši i bolji, i danas s ponosom možemo reći da je zaista banov grad za dobar život“, zaključio je Turk.H

H.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here