Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost! Raspravljalo se i o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala!

NAPOKON SE SATALI...

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
Podijeli

Dana 23. studenoga 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković…
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020.  kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.
Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.
Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.
Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala,u kratkim crtama je izvijestio Ured predsjednika RH na svojoj mrežnoj stranici.
M.M.

Podijeli