Održana prezentacija novonabavljenih sanitetskih vozila za potrebe Hrvatske vojske

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima nazočili su u srijedu, 10. veljače 2021. godine u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu na predstavljanju devet sanitetskih vozila za potrebe Hrvatske vojske…

Foto-MORH

Riječ je o novonabavljenim sanitetskim vozilima koja će biti raspoređena u postrojbe Hrvatske vojske: Vojno zdravstveno središte Zapovjedništva za potporu i Vojno pomorsko zdravstveno središte Pomorske baze Hrvatske ratne mornarice čime će se doprinijeti unaprjeđenju zdravstvene zaštite, kao i podizanju standarda pružanja zdravstvene potpore u Hrvatskoj vojsci.

Također, vozila će se koristiti i u slučajevima prirodnih katastrofa i humanitarnih kriza kada je potrebna vojna pomoć civilnom stanovništvu Republike Hrvatske, te će na taj način Hrvatska vojska doprinijeti podizanju sposobnosti za realizaciju jedne od svojih triju temeljnih misija – pomoć civilnom stanovništvu.

Tom prigodom, ministar Banožić podsjetivši na vrlo tešku i zahtjevnu godinu iza nas, osobito izazovnu za zdravstveni sustav, kazao je kako je ista pokazala što znači imati svoju spremnost, odnosno biti spreman odgovoriti na sve moguće izazove.

“Za vrijeme pandemije koronavirusa i potresa, Hrvatska vojska još je jednom pokazala kako je na visini svoje zadaće. Hrvatski vojnici pokazali su svoju spremnost i za vrijeme koronavirusa kada smo pomogli kroz potporu civilnim institucijama kao vojno-zdravstveni sustav, odnosno kroz tim liječnika koji se uključio u pružanje pomoći. Također, pokazala je potporu i kroz postavljanje šatora, kreveta i svega što je bilo potrebno civilnim institucijama kako bi se pacijenti osjećali sigurno. Ta visina zadaća, ovisi upravo o opremi”, rekao je ministar obrane i dodao kako će devet novih sanitetskih vozila u vrijednosti od četiri milijuna kuna osim u vojno-zdravstvenoj funkciji biti potpora i civilnim institucijama.

“Podsjetimo kako Hrvatska vojska svakodnevno pruža potporu i kroz hitan medicinski prijevoz, osobito u dijelu koji se odnosi na prijevoz pacijenata helikopterima. Hrvatska vojska mnogo je puta bila prezentirana kao trošak, ali to definitivno ne treba promatrati tako. Kada dođe do situacije kao što su bile ove u prošloj godini, onda je Hrvatska vojska uvijek spremna i niti jedna kuna uložena u nju ne može se promatrati kao trošak, već kao ulaganje u sve njezine građane i sve one koji se nađu potrebiti u određenom trenutku. Primjerice u Petrinji je vojska u vrlo kratkom vremenu uspješno odgovorila na sve zadaće recimo kao prijevoz osoblja iz staračkog doma te bolnica”, zaključio je Banožić.

Na kraju, ministar obrane zahvalio je vojno-zdravstvenom osoblju i svima koji su pružali potporu civilnim institucijama u suočavanju s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornih potresa, donosi MORH-Više o svemu-OVDJE.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 2 =