ODLUKA IZ OKLAHOME: ZAKONOM ZABRANILI TRANSRODNIM OSOBAMA NATJECANJE ZA ŽENE: ‘ŠTITIMO SPORTAŠICE I OSIGURAVAMO JEDNAKE UVJETE‘

‘Djevojke bi se trebale natjecati s djevojkama, dok bi se dječaci trebali natjecati s dječacima...

oklahoma-ilustracija-foto-twitter
Podijeli

Guverner američke savezne države Oklahome Kevin Stitt potpisao je zakon kojim se transrodnim sportašima zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojčice…

Štitimo ženski sport, osiguravamo jednake uvjete za sportašice, rekao je Stitt, na ceremoniji potpisivanja zakona.

Kada je riječ o sportu, djevojke bi se trebale natjecati s djevojkama, dok bi se dječaci trebali natjecati s dječacima. I budimo jasni, to je sve što ovaj zakon kaže, kazao je.

Prijedlog zakona, koji je lako prošao u Domu i Senatu pod vodstvom republikanaca, stupio je na snagu odmah guvernerovim potpisom. Takozvani Save Women’s Sports primjenjuje se na državne škole preko fakulteta.

Oklahoma je postala 12. država koja je donijela zakon kojim se transrodnim djevojkama zabranjuje sudjelovanje i natjecanje u ženskom sportu u školi. Slični nacrti zakona koji su prošli tjedan doneseni u Arizoni i Kentuckyju čekaju poteze guvernera tih država.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procijenili su 2019. da je samo 1,8% srednjoškolaca u zemlji transrodno, a grupa Kampanja za ljudska prava tvrdi da prema anketama samo oko 12% njih igra u ženskim sportskim ekipama.

Prava transrodnih osoba gurnuta su u prvi plan kulturnih ratova koji se odigravaju diljem Sjedinjenih Država posljednjih godina, zajedno s pitanjima kao što su reproduktivna prava.

Posljednjih mjeseci mnogo pažnje izaziva slučaj američke plivačice Lie Thomas (22) koja je do prije dvije godine bila muško.

Kao Will Thomas se tri godine natjecao u muškoj konkurenciji, prije nego što je promijenio spol. Nakon promjene spola, Lia je morala čekati godinu dana kako bi se počela natjecati u ženskoj konkurenciji i sada ruši brojne rekorde.

Lia Thomas (u krugu)-foto-SCREENSHOT/TWITTER; SVEUčILIšTE PENNSYLVANIA

Dužnosnica američkog plivanja koja je u toj organizaciji već 30 godina tad je dala  ostavku u znak protesta zbog transrodnog sportaša koji je dio reprezentacije. Cynthia Millen se povukla kada je saznala za sudjelovanje Lie Thomas, koja predstavlja Sveučilište Pennsylvania.

Thomas se tri godine natjecao u muškoj plivačkoj reprezentaciji, prije nego što je 2021. godine prešao u žensku. Od tad uživa u rekordnoj sezoni i zauzima prvo mjesto na NCAA ljestvici na 200 metara i 400 metara slobodno za žene. 22-godišnjak/inja se približila NCAA rekordu koji su postavile američke osvajačice olimpijskih medalja Missy Franklin i Katie Ledecky.

9.12.2021.Natjecala se u utrkama na 200, 500 i 1650 yardi – na najkraćoj je bila sedam sekundi brža od drugoplasirane, na 500 yardi bila je brža 14 sekundi, a na najdužoj utrci bila je brža od drugoplasirane za nešto manje od 38 sekundi.

Daily Mail je izvijestio kako su neki frustrirani zbog svega. Dvije plivačice na sveučilištu anonimno su tad rekle da je sudjelovanje Lie Thomas nepošteno i demoralizirajuće.

Prema pravilima National Collegiate Athletic Association (NCAA), dopušteno joj je natjecanje u ženskim disciplinama jer je završila potrebnu jednogodišnju terapiju testosterona.

Međutim, Guverner američke savezne države Oklahome Kevin Stitt potpisao je zakon kojim se transrodnim sportašima zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojčice.

Štitimo ženski sport, osiguravamo jednake uvjete za sportašice, rekao je Stitt, republikanac, na ceremoniji potpisivanja.

D.J.


Podijeli