Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

„HRVATSKI POVJESNIČARI LIBERALI“ I HRVATSKA „ŠAHOVNICA“ U KNINU

Članak Vladimira Filipovića, navodno povjesničara sa sveučilišta Libertas,„Što je Vučić rekao krivo“ (https://liberal.hr/clanak.php?id=2104) tipičan je pseudointelektualni uradak, a znanstveno potpuno promašen. Zanimljivo je koliko često ljudi koji su završili visoke škole misle da su školovani, a onda preziru sve one oko sebe koji nisu išli u te škole, a gluplji su od njih. Više nego zanimljivo, to je ružno i žalosno. Jer govori o ljudskoj gluposti i oholosti. Glupost i oholost uvijek idu zajedno.

To je i slučaj s dr. sc. Vladimirom Filipovićem. On sebe naziva povjesničarom jer je završio odgovarajući fakultet i zna nešto povijesti, ali je ne razumije; ima doktorat znanosti, ali o znanosti nema pojma. Neka navede svoje radove objavljene u međunarodnim časopisima (nema ni jedan) i radove objavljene iz svojega doktorata (nema). A ono što je objavio uvijek, kao i u ovom članku u „liberalu“, dvoji o hrvatskom pravu na slobodnu i samostalnu državu. Uostalom, kakav je to znanstvenik koji o važnoj temi hrvatskoga grada Knina piše u portalu koji se naziva „Liberal“?

Ukratko, g. Filipović kaže da je Vučić u pravu da se hrvatska „šahovnica“ nikad nije vila u Kninu. Za jednoga povjesničara, to je teška glupost! „Šahovnicu“ je službenom napravio ban Josip Jelačić u 19. stoljeću, pa se kao takva prije toga nije ni mogla viti. A nakon Jelačića se nije smjela viti. Nevjerojatno je da Filipović kao dokaz za Vučića navodi da joj „nije bilo traga u Kninu“ – u staroj Jugoslaviji! Pa naravno da nije – bila je zabranjena i hrvatska trobojnica i hrvatski jezik, i pismo, i ime. U ovom ili onom obliku, hrvatska zastava, grb, ime i svaki drugi oblik državnosti bili su zabranjeni u svim režimima koje Filipovć nabraja. To znaju i mala djeca (dok ih ne dohvati Jokićev kurikul).

Ali bila je Hrvatska, i hrvatska zastava i „šahovnica“ u srcima hrvatskih domoljuba u svim tim razdobljima i – to je tajna današnje slobodne i samostalne Republike Hrvatske! To je ono što Filipović ne shvaća, ali neće da shvati, ili prezire. Ili – mrzi?

Sama raspodjela stanovnika posljedica je upravo onih političkih sila koje su zabranjivale i „šahovnicu“. Što uključuje i genocid! Neka Filipović ovdje (dajemo mu prostor koliki god želi!) objasni podatak da je prema popisu stanovnika iz 1931.g., u Kraljevini Jugoslaviji živjelo je 6.785.499 pravoslavaca i 6.085.482 katolika, a (nakon ‘genocida NDH nad pravoslavcima’), popis stanovnika 1948. godine pokazao je da je katolika bilo 5.199.770 ili 884.712 manje nego 1931., a pravoslavaca 7.783.046 – gotovo milijun više nego 1931.! Izvolite, gospodine Filipoviću.

Niste ni Vučića dobro razumjeli: on nije mislio na „šahovnicu“, nego na hrvatsku državu! On je prispodobom o šahovnici htio reći da Knin nikad nije bio Hrvatska! (nego Srbija!) A Vi ste ga tu, zbog neznanja, ili namjere – podržali. Pa ste i Hrvatsku u Kninu iz 11. stoljeća, koji joj je tada bio – glavni grad, prijestolnica – prezrivo odbacili! A što govore iskopine u Biskupiji, što spašeni (od srpskoga uništavanja) spomenici hrvatske državnosti u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu? Stidite se – i kao povjesničar, ali i kao čovjek i hrvatski građanin!

Po Vašoj logici, a to ste mogli napisati i Vučiću, ništa ne znači ni njegovo carstvo Dušanovo, ni kosovska bitka, ništa! A Vi ste odabrali pljunuti na hrvatski kraljevski grad Knin, misleći da ste dovoljno pametni i učeni da pljunete na hrvatski narod i hrvatsku povijest. Vi ste samo partner Klasiću i ekipa koju promiču i poštuju Mate Kapović i Rada Borić. Pa mislite da ste liberal. A niste. Vi ste u najboljem slučaju napuhani neznalica koji misli da je popio pamet cijeloga svijeta.

S toga Vam preporučamo da malo proguglate (nadamo se da imate internet) i dadete si malo truda i uvjerite se kakav ste vi to zapravo profesor i “znalac”.Kliknite malo OVDJE i OVDJE…

I još samo ovo; molimo vas Filipoviću, vas koji tako gorljivo i javno omalovažavate i napadate hrvatsku povijest i hrvatski grb da nam malo pojasnite i vašim studentima, od kad je srpski grb u Kninu i je li kao tkav ikad postojao na prostoru hrvatskog kraljevskog grada Knina.?

Uredništvo-Braniteljski portal


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

12 KOMENTARI

 1. Vidi ovo, bizantski (ranosrednjovjekovno grčko carstvo) izvor početkom XI stoljeća svjedoči ; ” to toy serbuy ethuos kao E(ch)robatos kaloudi ” to taj servski etnos koje Hrvatima zovu, znači u 11 st. za Bizant su srbi etnička skupina koje zovu Hrvatima i nad kojima vlada Hrvat ! Pazi, ne zovu Hrvate srbima, nego srbe zovu il nazivaju Hrvatima i nad kojima vlada Hrvat. Iz čega je jasno da su servi u 11 st.etnička skupina nad kojom gospodari Hrvat, vjerojatno povjerenik Hrv.kralja

 2. Treba ukazati stranim veleposlanicima kako i zašto su servi dovodili kolonije, kako i zašto su uzrupirali starohrvatske crkve, ukazati na tijek zločina to jest prikazati crkve slike prije novovjekovne uzrupacije i nakon, u budućnosti uzrupatore starohrvatske nacionalne baštine treba deložirati, ukazati na monstrum ideju servske geopolitike

 3. Jednom terorist uvijek terorist. Kada predsjednik strane države, koja je počinila genocid i masovne zločine i pljačku nad Hrvatskim narodom u tri navrata, za prve okupacije 1914-1938 za druge okupacije 1945-1990 i u agresiji 1990-1995, koji je i sam sudionik zločina protiv Hrvatske, propagira da Hrvatski grad nije Hrvatski, onda je to najozbiljniji problem koji zahtijeva najozbiljniji odgovor.

 4. Zašto RH pristaje na laž ? Hrvati su u starohrvatskom gradu Kninu činili većinu i nakon II sv.rata, a servi su dovodili kolonije radi izmjene etničke slike u svrhu lakšeg osvajanja.
  Eto i teroristi odgovorni za etničko čišćenje više od 560.000 Hrvata, a Iz Hrvatske, kao i brojnih zločina, proglašavaju se jadnim nenaoružanim civilima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 1 =