Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U Osojniku, mjestu u blizini Dubrovnika, uz molitvu i polaganje vijenaca, u petak ujutro odana je počast hrvatskim braniteljima iz svih krajeva Hrvatske koji su poginuli na širem području Osojnika od 1991. do 1995. godine.

Predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata iz Dubrovnika Niko Vuković istaknuo je da je prije 15 godina, kad je spomenik podignut, udruga imala podatak o 52 hrvatska branitelja poginula na širem području Osojnika, ali je s godinama utvrđeno da su poginula 123 branitelja.

“Dobivali smo točne i provjerene podatke od pojedinaca kako bismo znali kome odajemo počast. Njihovu žrtvu ne smijemo nikad zaboraviti. To trebamo prenijeti i na mlade generacije”, izjavio je Vuković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je na ključnu ulogu Osojnika u prvim danima Domovinskog rata i u obrani Dubrovnika te tijekom oslobađanja juga Hrvatske.
“Oslobođenje Dubrovnika od višemjesečne opsade počelo je baš na Osojniku. Nikad nećemo imati dovoljno riječi zahvale svima koji su na području Osojnika branili Dubrovnik i Republiku Hrvatsku, a posebno onima koji su dali život za našu slobodu i njihovim obiteljima koje trajno pate”, rekao je Franković.Moramo uvijek to posebno isticati, da je Republika Hrvatska i sve osobe koje su se ovdje borile, branile su teritorij Republike Hrvatske i svoje kuće od napada onih koji su željeli zauzeti tuđe obiteljske domove“, rekao je.

Ravnateljica Muzeja Domovinskog rata iz Dubrovnika Varina Jurica Turk pročitala je imena svih hrvatskih branitelja koji su od 1991. do 1995. godine poginuli na širem području Osojnika, don Hrvoje Katušić predvodio je molitvu odrješenja, a vijence su položili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i MUP-a te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Nakon odane počasti u mjesnoj crkvi sv. Jurja služena je misa zadušnica.

Na današnji dan 1991. godine braneći Osojnik poginula su šestorica branitelja mještana, a od Slanog do Konavala poginulo je još deset hrvatskih branitelja i civila. Spomenik u Osojniku podignut je 2003. godine.

Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko -neretvanske županije, PU dubrovačko-neretvanske, MO Osojnik te braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa u crkvi sv. Jurja Osojnik.B.P./H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 1 =