Od prvih odora policije do prvih odora Zbora narodne garde…

Nakon proglašenja amandmana na Ustav u prosincu 1991. i izmjene terminologije iz koje se redom izbacivalo socijalističko nazivlje, krajem 1991. godine pristupilo se izmjeni odora pripadnika MUP-a...

Podijeli

Pravilnikom o uniformama policajaca i drugih ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova propisan je i izgled policijskog znakovlja, a uvodi se nova oznaka pripadnosti za kape i beretke (korištena i koji mjesec prije na odorama milicije), koju će u idućem razdoblju nositi i pripadnici policije i, vrlo često, pripadnici Hrvatske vojske

Odora posebnih jedinica policije iz fundusa Stalnog muzejskog postava Domovinskog rata Bjelovar korištena u vrlo kratkom razdoblju na prijelazu 1990. – 1991. Odoru je proizvodilo poduzeće Kamensko, a povučena je iz upotrebe zbog uzorka koji su koristili i pripadnici milicije SAO Krajine

Nakon proglašenja amandmana na Ustav u prosincu 1991. i izmjene terminologije iz koje se redom izbacivalo socijalističko nazivlje, krajem 1991. godine pristupilo se izmjeni odora pripadnika MUP-a. Pravilnikom o uniformama policajaca i drugih ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova propisan je izgled odora službenih osoba.

Osnovna podjela odora uključuje policijsku službenu odoru te radnu i ratnu odoru. Osim odora, novim pravilnikom propisana je oznaka pripadnosti za bluzu i košulju, oznake ovlaštene osobe, obje bez izmjena zadržane do danas.

U tom prijelaznom razdoblju, od ustrojavanja posebnih jedinica policije do ustrojavanja posebnih odjela koji će poslije postati sastavnice Ministarstva obrane, nastaju odore motociklista u eskortnoj pratnji predsjednika Republike Hrvatske pri Jedinici osiguranja predsjednika MUP-a. Isti pripadnici nose beretke s oznakama Jedinice osiguranja predsjednika, postrojbe na temelju koje će se poslije razviti Prvi hrvatski gardijski zbor, danas Počasno-zaštitna bojna.

Pripadnici policije tijekom agresije na Daruvar 1991. Vidljiva je upotreba standardnih prikrivnih odora s dvama tipovima oznaka pripadnosti na kapama – prvi je tip ona izvedena na podlozi oznake milicije, a drugi je nova oznaka pripadnosti MUP-u (izvor: Toni Hnojčik)

S novim odorama policije uvode se i nove odore specijalnih jedinica. Prvotno su korištene prikrivne odore milicije, donacije američkih odora, a uvedena je i vrlo kratko korištena odora uzorka tzv. tigar šare koju su istodobno i poslije koristili pripadnici milicije Srpske autonomne oblasti i Republike Srpske Krajine. Odore specijalne policije nisu se mijenjale gotovo tijekom cijelog rata. Sastojale su se od beretke, kape, košulje, hlača, prsluka, pulovera, pelerine, visokih cipela, čizama i opasača, bile su zelene boje, a izrađene su u inačicama s i bez tzv. rips ojačanja, a zanimljivo je kako je proizvođač jakni bila američka Alpha, koristili su dakle jakne ”vijetnamke“.

Povjesnica Oružanih snaga Republike Hrvatske započinje imenovanjem Martina Špegelja zapovjednikom Zbora narodne garde koji je, uz ministra unutarnjih poslova, nadležan za rukovođenje novom formacijom, no ZNG je formalno ustrojen u okviru Ministarstva unutarnjih poslova.

O konfuziji nastaloj oko nove sastavnice svjedoči i njezina prva oznaka koja je, zbog međunarodne javnosti, vješto skrivena, međutim prvo postrojavanje zapravo tad snaga MUP-a – pripadnika policije i Zbora narodne garde, koji je preteča Hrvatske vojske – i odore tada korištene zaslužuju poseban članak.

Marin Sabolović /Hrvatski vojnik


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here