Od koronavirusa umro ratni zapovjednik 71. bojne vojne policije, pukovnik Luka Matanić (57)

Bio je jedan od prvih koji su svojim nesebičnim angažmanom te hrabrošću učinili da Gospić i Lika u rujnu 1991. godine ne padnu u ruke srpskog neprijatelja...

Podijeli

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je 47 novooboljelih od covida-19, a u riječkome KBC-u umro je pukovnik Luka Matanić (57) iz Gospića, ratni zapovjednik 71. bojne vojne policije, doznaje Hina u Stožeru civilne zaštite Ličko-senjske županije…

Bio je jedan od prvih koji su svojim nesebičnim angažmanom te hrabrošću učinili da Gospić i Lika u rujnu 1991. godine ne padnu u ruke srpskog neprijatelja. Svoj časni ratni put obilježio je zapovjedništvom u vojnoj policiji, a okrunio ga činjenicom da je tijekom VRO Oluja bio prvi hrvatski vojnik koji je ušao u Lički Osik.

Već se tijekom rata školovao u prestižnim vojnim ustanovama u Hrvatskoj i Njemačkoj, činio je to i nakon oslobodilačke Oluje te je stekao čin pukovnika.

Bio je i vrlo istaknut u humanitarnom radu. U svojoj je općini Viškovo puno desetljeće organizirao božićno-novogodišnje prijeme za obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Luka Matanić umro je nakon borbe s COVID-19 koja ga je slomila zbog njegovog narušenog zdravlja uslijed srčanih bolesti. Ipak, Luka se nikada nije žalio i stoički je podnosio sve životne nedaće.

Ostat će upamćen i kao osnivač te član Riječkog srca, jedne od najdjelotvornijih hrvatskih humanitarnih udruga.

D.K.


Podijeli