OBLJETNICA TUŽNE TRAGEDIJE U MUĆU Sestra poginulog Jure demantira napise hrvatskog povjesničara vezane uz kobni dan

"Da, moj brat je bio tada živ, još i danas čujem njegov glas: 'Seko jel' te boli? Mene ništa ne boli.' Jure Blažević je podlegao teškim ozljedama od ranjavanja sutradan u splitskoj bolnici"....Iskrivljavanjem povijesno točnih događanja, imena, prezimena i svega ostalog što uz domovinski rat ide, sami sebi Hrvati rade ogromnu štetu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Sukladno Zakonu o medijima, portal dalmacijadanas.hr objavio je demanti koji je poslala Vedrana Blažević povodom članka koji je prenesen na na tom portalu, a originalno je objavljen i preuzet sa portala  magistra povijesti Borne Marinića koji je istu vijest sa svog portala  domovinskirat.hr.  naknadno  stavio u arhivu nakon čega je istu po zakonu o medijima objavio sa demantijem u zločinima u domovinskom ratu, što je pohvalno.

Zapravo vaš naslov bi trebao glasiti: Veliki Mile je uzeo „zvončiće“(a ne „zvončić“) kao igračke, (a ne igračku), poginula su tri mještanina … Zapravo on je odrastao čovjek pa možda bi bilo i ispravnije umjesto igračke napisati trofeje, navodi Vedrana Blažević na portalu dalmacijadanas.hr.

Isti je portal sukladno zakonu o medijima objavio u potpunosti demantij, što je vrlo korektno i ničim ne iskrivljava točnu povijest iz obrambenog domovinskog rata, dok je povjesničar Borna Marinić na svom portalu domovinskirat.hr. objavio tu vijest koja je prije nego što je stigao demanti više puta pročitan, a samim tim, sukladno zakonu o medijima se istog možebitno “nije ODMAH pridržavao”?, već je isti morao kao povjesničar koji mora iznositi faktografski TOČNE istine o događanjima u domovinskom ratu  umjesto da odmah objavi demant iste vijesti i navede točno svjedočenje člana obitelji poginulog to je naknadno i  uradio. Ovo je samo pouka da objavljivanjem neprovjerene vijesti i samim iznošenjem nekakvog novinskog izvora , a da kao povjesničar ne priupita obitelj žrtve o čemu se zapravo radilo, jer postoje živi svjedoci, i točno utvrdi pravo stanje i okolnosti stradavanja i pogibije člana obitelji , nanosi se ogromna šteta, ne samo obitelji već i užoj i široj rodbini , a u krajnjem i povijesno netočnom navodu, što nije u skladu sa strukom. O tom uvijek povjesničari moraju razmišljati te objavljivati samo i isključivo provjerene vijesti, što je tek poslije , nakon što je dobio demanti od člana obitelji to uradio, ali nakon što je ista vijest zbog neprovjeravanja istine kod živih svjedoka dosta puta već  pročitana u krivom kontekstu…

Nadalje Vedrana Blažević navodi

Da bude stvar još gora ja prvi put imam saznanje da je ovako nešto napisano. Međutim, kako sam se danas informirala postoje ovakve neistine i nepotpune informacije u tekstovima na drugim portalima, novinama, pa i u knjigama.

Reagiram na ovaj način u svrhu ispravljanja netočnih i nepotpunih informacija, kako se šutnja sad i u ovom slučaju ne bi shvatila kao priznanje navoda iz demantiranog teksta kao što je do sada bio slučaj. Koliko shvaćam, Mile Šegović u svojoj izjavi i nije spomenuo tko jest ili nije donio „zvončiće“ u kuću, u kuhinju, ali onda, ako je tako tko je izjavio da je moj pokojni brat „„uzeo je „zvončić““ (ako je i uzeo „zvončić“, uzeo ga je sa svog blagovaonskog stola, ali da li ga je uopće uzeo ili …? Ja ne znam)? Policija? Novinar? Pisac? Povjesničar?

Zašto i povjesničar? Preuzeli ste tekst objavljen dana 9. ožujka 2021. godine na portalu domovinskirat.hr na web stranici https://domovinskirat.hr/2021/03/09/mali-jure-uzeo-je-zvoncic-kao-igracku-ubrzo-je-uslijedila -tragedija -napad-na-muc/, pod naslovom Mali Jure uzeo je “zvončić” kao igračku, ubrzo je uslijedila tragedija – napad na Muć, objavljeno 9. ožujka 2021. od Borna Marinić. Borna Marinić je magistar povijesti, a on se poziva na izvor Zvonimir Krstulović: „Napad strojem za ubijanje djece“ Slobodna Dalmacija (Split) 11. ožujka 1992., 4-5 vezano za igru mog pokojnog brata: „… Jure Blažević, tako reći dječak, osmoškolac, igrao se, po svemu sudeći, igračkom koja je pala sa neba …“ Da, i ja se pozivam na isto, naglašavam riječi iz teksta „… igračkom koja je pala sa neba …“ i „…po svemu sudeći …“

U gore navedenom izvornom tekstu Zvonimir Krstulović napisao je: „Kao da su s neba padale igračke, tako su se osjećali Mućani, …“ i to puno prije spominjanja imena Jure Blažević u gore navedenom citatu.

Uz to napisao je i „…po svemu sudeći …“ što bi svakom novinaru značilo puno prostora za istraživanje s obzirom da je to napisano 1992. godine, a magistar povijesti 2021. godine napiše tekst pod naslovom: Mali Jure uzeo je “zvončić” kao igračku, ubrzo je uslijedila tragedija – napad na Muć.

I za kraj, kako shvatiti onda i vaš naslov, navodi Vedrana  Blažević u demantiju portalu dalmacijadanas.hr „Mali Jure uzeo je “zvončić” kao igračku, poginula su tri mještanina …“? Što se htjelo reći? Zbog igre malog Jure poginula su tri mještanina? Ili? I novinar i povjesničar trebali bi istraživati u ime istine i objavljivati provjerene informacije.

Isto tako, u ime istine, zatražiti ću od nadležne policijske uprave službeni zapisnik i izvješće o mojoj tragediji” – stoji u demantiju Vedrane Blažević, donosi dalmacijadanas.hr.


Zašto Braniteljski portal koji već uskoro punih 13. godina djeluje, pušta ovu objavu?

Upravo zbog toga što su ponekad “aljkavost i površnost” rada i djelovanja hrvatskih povjesničara o obrambenom domovinskom ratu, često “faktografski netočne u potpunosti”. Upravo stoga što hrvatski povjesničari koji pišu o obrambenom domovinskom ratu u skoro 30. godina nisu u stanju prikupiti, ne samo sva imena poginulih po postrojbama, već i sve ratne postrojbe koje su sudjelovale u obrani napadnute Hrvatske od strane srpskog agresora.

Da ne nabrajamo još neke velike faktografski netočne propuste i nečinjenje, važno je upozoriti sve one koji pišu o obrambenom domovinskom ratu, kako u svojim knjigama, tako po društvenim mrežama, da se već duže vrijeme na dosta iskrivljen način pišu neistine u svrhu samo-promocija onih koji niti su bili prvi kad je trebalo, a nisu dovoljno odgovorni da se ne diraju u povijest o kojoj “naglabaju”, samo kako bi prodali svoje, ponekad i  “ovlaš napisane knjige “u kojima dosta faktografski točnih detalja “namjerno”ili nenamjerno  nedostaje. Povjesničar B.M. je tako navodno “”pobrisao”” vijest o stradanju u Muću sa facebook grupe (dogodilo se na današnji dan-Domovinski rat) umjesto da je u facebook grupi pojasnio svjedočenje obitelji i ispričao se zbog netočne vijesti, (što nije njegova krivica!) a što mu nitko ne bi uzeo za zlo, već samo kao odgovoran rad mladog povjesničara koji teži istinitosti i točnim podatcima koji su jako važni u ovoj tužnoj priči. Grupa na Facebooku broji 98.502 ljudi što je vrlo respektabilan broj pratitelja i na istoj vlada velik interes za objavama događanja u obrambenom domovinskom ratu. Ovako je “brisanjem” te vijesti samo doveo u nedoumicu one koji su tu vijest i prije demantija  već podijelili ili pročitali. To nikako nije dobro za povjesničara koji je profesionalnim pristupom samo trebao dati ispravak, jer ni on sam bez pomoći očevidaca ne može znati što se točno dogodilo, dok se i sam oslanjao na stari tekst objavljen u jednim novinama. Ispostavilo se da je nakon dugo član obitelji uputio reakciju jer vjerojatno više nije mogao trpjeti pogrešno objašnjenje same tragedije koja se dogodila, pa bi ozbiljan povjesničar to vrlo lako objasnio na svojoj mrežnoj i facebook stranici. (Trebao je nakon što je dobio demanti nazvati člana obitelji te doznati točno što se dogodilo tog nesretnog dana, te isto zabilježiti kao povijesno točnu činjenicu koja ostaje za povijest kao faktografski točna i istinita)…

Ovaj osvrt nikako nemojte shvatiti kao omalovažavanje hrvatskih povjesničara i svih koji se bore za ISTINU o Hrvatskom obrambenom ratu od agresorske srbije, već kao potporu našim povjesničarima uz malu kritiku da se ovako osjetljivim temama moraju provjeriti dvije strane da bi se došlo do prave i potpune istine. Nadajući se kako se ovakve stvari neće više događati, podupiremo rad i djelovanje naših povjesničara, a posebice onih mladih kojima je obrambeno domovinski rat tema sa kojom su se uhvatili u klinč, te ih molimo da ustraju i da zabilježe što više istina da nam sutra ne bi povijest pisali falsifikatori.

“”Hrvatski obrambeni i osloboditeljski rat od srpskog agresora””

Uvažavajući rad i djelovanje mladog povjesničara Borne Marinića i dajući mu potporu u daljnjem radu, skrećemo pozornost na ozbiljnost kod objava koje su jako osjetljive za obitelj poginulog te se uvijek treba kontaktirati druga strana (obitelj) da bi se došlo do pravih činjenica.

Iskrivljavanjem povijesno točnih događanja, imena, prezimena i svega ostalog što uz domovinski rat ide, čak i sistemom (copy-paste)sami sebi Hrvati rade ogromnu štetu. Ne bi bilo nikako dobro da tom pridonose povjesničari kojima je primaran obrambeni domovinski rat protiv srpskog agresora, što povjesničari u svojim pisanjima ionako u zadnje vrijeme često zaobilaze ne spominjući srpskog agresora. Točna i jedina definicija je sljedeća; Hrvatska se branila od srpske agresije koja je imala za cilj stvaranje velike srbije okupirajući Hrvatski teritorij.

Onaj tko nema točnu i ne cijeni svoju povijest, taj nema niti svijetlu budućnost!

Ovo shvatite kao dobronamjeran tekst i upozorenje svima, pa i povjesničarima da se nitko nema pravo površno igrati sa našom novijom i onom starom stoljećima poviješću…

Braniteljski portal je prvi portal koji je nastao prije punih 13. (trinaest godina i uvijek je težio istinitosti koja je potkrijepljena dokumentima , a u novije vrijeme i videima.

Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest − jedanaest =