OBJAVLJENO KOLIKO KOJA STRANKA DOBIVA OD POREZNIH OBVEZNIKA IZ PRORAČUNA: Tko je uzeo najviše od 62 milijuna kuna? Evo detaljnog popisa

Dobili 3, 5 milijuna više nego prošle 2020. godine...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Evo je konačno objavljeno koliko će koja stranka dobiti sredstava od poreskih obveznika iz proračuna u 2021. godini. Sveukupno, ove godine stranke i strančice će dobiti tri milijuna kuna više nego lani…

Saborski Odbor za Ustav i poslovnik raspodijelio je u srijedu nešto više od 62 milijuna kuna poreskih obveznika za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini, što je oko 3, 5 milijuna više nego prošle 2020. godine.

Raspodjela, odnosno izračun se temelji na broju zastupničkih mjesta svakog kluba, napravljen je po pravilima iz prošle godine, rekao je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković.

Slijedom toga, najviše proračunskih sredstava – 25,3 milijuna kuna dobiva HDZ (za 47 zastupnika i 15 zastupnica), potom SDP – 14,2 milijuna (za 18 zastupnika i 16 zastupnica), pa Škorin Domovinski pokret – 4,5 milijuna kuna (za osam zastupnika i tri zastupnice).

Mostu pripada 3,2 milijuna (za osam zastupnika i jednu zastupnicu), platformi Možemo! nešto više od dva milijuna (za četiri zastupnika i dvije zastupnice), SDSS-u 1,3 milijuna (dvije zastupnice, jedan zastupnik), IDS-u 1, 2 milijuna (za dva zastupnika i jednu zastupnicu).

Iako imaju po troje zastupnika, SDSS dobiva više od IDS-a jer ima više zastupnica, naime, za zastupnice, kao podzastupljeni spol, naknada je uvećana za deset posto u odnosu na zastupnike.

HSLS, HSS, i Hrvatska konzervativna stranka imaju po dva zastupnika i svaka će dobiti po 797.585 kuna, stranke Nova ljevica, Radnička fronta, SSIP, Pametno, Glas i Reformisti imaju zastupnice i svaka stranka za rad dobiva 438.672 kuna.

Za po jednog zastupnika Suverenisti, Hrast, HDS-a, HSU-a, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS dobit će po 398.792 kune. Odluku o raspodjeli sredstava, Odbor je donio jednoglasno i bez rasprave.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × četiri =