Obitelji nestalih političkim strankama i ostalima: Prestanite širiti dezinformacije o potrazi za nestalima u Domovinskom ratu

"Nikada nama obiteljima nisu rekli gdje su te grobnice o kojima govore, nikada nam nisu pristupili i razgovarali jer znaju da bi se razotkrile njihove laži. Znaju da nema te institucije koja bi nas obitelji zaustavila u iskapanju, samo kada bi njihove priče bile istinite", navode u Savezu...

Podijeli

Savez Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zatražio je od “političkih stranaka, raznih organizacija, interesnih skupina, aktivista i pojedinaca” da prestanu širiti dezinformacije o potragama za osobama nestalima u Domovinskom ratu

Iz Saveza su u petak priopćili kako potraga za nestalim osobama nije obustavljena, te da u posljednjih nekoliko godina institucije RH u suradnji s članovima obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila ulažu sve raspoložive resurse, kako ljudske tako i materijalne, u rješavanje pitanja nestalih osoba.

Obitelji nestalih hrvatskih branitelja, ističu, očajne su i u strahu da će njihovi najmiliji možda zauvijek ostati “imena i bojevi na popisu nestalih”, ali ne zbog zaustavljenih istraga, nego “zbog opstrukcija i manipulacija koje dolaze iz Srbije”.

Manipulacije iz Srbije javnosti plasiraju emisari i mesije koji ne nude rješenje

Takve informacije, kažu, hrvatskoj se javnosti plasiraju preko “raznih emisara i mesija koji ne poznaju problem, a nude gotovo rješenje”.

Neki od njih, navode u Savezu, kroz javne istupe i otvorene ili prikrivene političke kampanje najavljuju povratak garnitura i pojedinaca koje su dio problema, a ne rješenja.

“Neki od njih nisu sposobni ponoviti ono što su izgovorili za razne tiskovine – što su sive eminencije iz sjene pisale, a oni potpisivali kao svoje mudre misli”, naglašavaju u priopćenju.

Neki drugi, upozoravaju, obmanjuju javnost i uznemiravaju obitelji obećanjima da će onog trenutka kada dođu na vlast pitanje nestalih biti riješeno. Pritom, drže, “ne raspolažu ni osnovnim informacijama o nestalima, procesu i iskustvima koje imaju obitelji nestalih kroz zajedničku potragu za svojim najmilijima”.

Neki manipuliraju pozivajući se na domoljublje i stavljaju se iznad žrtava

“Pozivajući se na domoljublje manipuliraju emocijama neinformiranih pojedinaca i žrtvama, stavljaju sebe iznad obitelji, iznad žrtava, iznad svih koji su stvarali ovu državu, ginuli za nju i stradavali na različite načine”, kažu u Savezu.

Takvi, ocjenjuju, ne priznaju nikoga tko ih politički ne podržava, a njihovi interesni partneri i promotori, tvrde, usude se i javno optuživati one koji još uvijek nose ožiljke stradanja i “nazivati ih izdajnicima, a one koji su činili zlodjela na Ovčari i drugim stratištima nazivaju časnim pravoslavcima iz Srbije”.

Usude se, kažu, i javno govoriti da znaju gdje su grobnice i posmrtni ostaci za kojima udruge tragaju već gotovo 30 godina, “ali eto netko ih sprječava da to otkriju”.

S nama nikada nisu razgovarali jer znaju da bi se razotkrile njihove laži

“Nikada nama obiteljima nisu rekli gdje su te grobnice o kojima govore, nikada nam nisu pristupili i razgovarali jer znaju da bi se razotkrile njihove laži. Znaju da nema te institucije koja bi nas obitelji zaustavila u iskapanju, samo kada bi njihove priče bile istinite”, navode u Savezu.

Oni, zaključuju, znaju da obitelji nestalih hrvatskih branitelja godinama čuvaju svetinje za koje su se borili njihovi najmiliji i “da nikada nećemo pristati ni na kakvu trgovinu, da osuđujemo podjele među onima koji su 1991. mislili i osjećali isto”.H


Podijeli