Obilježena tužna obljetnica pokolja u Nadinu: Srpski zločin za koji nitko nije odgovarao!

Naime, protiv ratnog zločinca Ratka Mladića, pod čijim su zapovjedništvom počinjeni strašni zločini u Škabrnji, Nadinu, Drnišu, Sinjskoj bojišnici i drugim koji danas leži u Haaškom sudu, isključivo zbog podignute optužnice za pokolje i žrtve u BIH, dok za pokolje i stravična masakriranja počinjena pod njegovim zapovjedništvom u Hrvatskoj, do danas iz nikom jasnih razloga nije podignuta optužnica...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nadin se prisjeća žrtava. Dan nakon zločina u Škabrnji u Nadinu je ubijeno 14 civila i pet hrvatskih branitelja dok ih se troje još smatra nestalima…

Mimohodom od Benkovca preko Škabrnje sve do Nadina obilježena je 25. obljetnica stradanja. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju.

Mimohodom od Benkovca preko Škabrnje sve do Nadina obilježena je 25. obljetnica stradanja. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju.

‘Ne može se to nikako zaboraviti. Pogotovo kad vidiš ovoliko naroda, ljude. To je teško’, kazala je Neda Brzoja.

Zločin za koji nitko nije odgovarao

‘Ratni zločin ne zastarjeva i ne mogu i neće mirno spavati jer ova žrtva nije pala uzalud’, kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dan nakon obilježavanja masakra u Škabrnji, svojih se žrtava prisjeća i Nadin. Na današnji dan prije 26. godina četnici i postrojbe JNA ubili su u Nadinu 16 nevinih civila, ostale su protjerali, a kuće zapalili. Živote su izgubila i petorica branitelja, a za tri osobe još uvijek se traga.

Grgur Brkić (86) 19. studenoga 1991. rano ujutro je otišao na posao u Zadar. Kratko nakon toga lokalni četnici, koji su i dalje orgijali i ubijali po Škabrnji, upali su i u Nadin. Grgur je tada izgubio suprugu Stoju.

Sedmero njih su zajedno ubili u jednom podrumu u koji su se jadni bili sklonili. To je ovde izagrada ih čovik pobio. Niko ne odgovara za to, a niko ni ne traži krivca da bi odgovara, kazao je danas za Radio Zadar Grgur te dodao kako niti može oprostiti niti zaboraviti.

Neutješna je Grgurova i Stojina kći Slavka Ivković. Za majčinu je smrt i iživljavanje nad civilima doznala dan kasnije.

To što se dogodilo ispričala nam je jedna žena, koja je preživjela i koja je svjedok.

Najprije me nazvao sestrin sin i reka mi da baka neće doći. Odmah mi je slušalica ispala. Nismo je mogli niti sahraniti, kaže Slavka kroz suze.

Neda Brzoja izgubila je toga jutra majku i sestru. Obje su ubijene u podrumu s još nekoliko mještana koji su se tamo sklonili. I Marko Čirjak također je izgubio članove obitelji.

Četnici su mi ubili majku. Ne može se to nikada zaboraviti. Ušli su ti naši susjedi u selo i napravili pokolj, kaže Marko.

Kao i Škabrnjane i mještane Nadina boli činjenica da za zločin u njihovu mjestu nitko nije odgovarao.

Činjenica je, nažalost o tome smo govorili i jučer u Vukovaru, da za ovaj zločin nitko nije odgovarao. Kao ministar hrvatskih branitelja stalno tražim od DORH-a i nastavit ću tražiti da se procesuiraju počinitelji ovih teških kaznenih djela ratnog zločina – poručio je prošle 2016.godine na komemorativnom skupu ministar Tomo Medved, na čemu je sve i ostalo.

Na spomen obilježju položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće.

Mimohod od Benkovca do Nadina, nakon komemoracije, nastavio je i do Škabrnje, pokloniti se još jednom i tamošnjim na stravičan način izmasakriranim hrvatskim žrtvama, mahom civilima, starcima, ženama i djecom. Za taj strašni zločin još nitko nije odgovarao, dok hrvatski političari već dugi niz godina na ovim tužnim obljetnicama iz godine u godinu daju obećanja, da će se potruditi da se počinitelji privedu pravdi.

Naime, protiv ratnog zločinca Ratka Mladića, pod čijim su zapovjedništvom počinjeni strašni zločini u Škabrnji, Nadinu, Drnišu, Sinjskoj bojišnici i drugim koji danas leži u Haaškom sudu, isključivo zbog podignute optužnice  za pokolje i žrtve u BIH, dok za pokolje i stravična masakriranja počinjena pod njegovim zapovjedništvom u Hrvatskoj, do danas iz nikom jasnih razloga nije podignuta optužnica.

I.V.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •