FOTO Obilježena tužna godišnjica u Kijevu! Tijekom okupacije Kijeva četnici su ubili na najzvjerskiji način 11 civila, dok su još dva branitelja svoje živote položili na oltar Domovine!

Vijenci su položeni na spomen obilježje podignut na mjestu pogibije pokojnog Frane Jurića Arambašića i kod centralog križa ispred crkve Sv. Mihovila....

Podijeli

Nažalost se u Kijevu ove godine hrvatski mediji nisu okupili i proslavili svojom nazočnošću na obljetnici stravično porušenog hrvatskog Kijeva, pobijenih 11 hrvatskih civila i 2 branitelja, kao nedavno u Gruborima…
Nitko od Hrvatskih medija nije došao zabilježiti ovu vrlo važnu Hrvatsku obljetnicu užasavajućeg stradanja u Hrvatskom Kijevu, civila i branitelja od srpskih, četničkih i JNA  agresora i Martićeve milicije…
-Stoga Braniteljski portal, jedini u Hrvatskoj prenosi ovu važnu obljetnicu , koja , po svemu sudeći ne zanima urednike raznih hrvatskih portala, Tv kuća i svih ostalih elektroničkih i tiskanih medija.
Dana 26 kolovoza 1991 godine velikosrpski zločinci slomili su otpor obrane Kijeva, tada se tzv JNA prvi put otvoreno stavila na srpsku stranu i svim oružjem koje je posjedovala izvršila je napad na Kijevo…
potpukovnik zločinačke i agresorske tzv JNA Borislav Đukić netom prije napada na hrvatsko Kijevo
Napad je vodio tada još nepoznati pukovnik JNA Ratko Mladić kasnije osuđeni ratni zločinac i potpukovnik zločinačke i agresorske tzv JNA Borislav Đukić uz generale Špiru Nikovića i Vladimira Vukovića koji je  1992. poginuo u helikopterskoj nesreći sa još nekoliko visokih oficira JA u trenutku kada je smetao Ratku Mladiću.
General agresorske JNA Špiro Niković , netom prije napada na hrvatsko Kijevo
Tog dana u obrani Kijeva život je položio Hrvatski branitelj Frane Jurić Arambašić. Tijekom okupacije Kijeva četnici su ubili na najzvjerskiji način 11 civila, dok su još dva branitelja svoje živote položili na oltar Domovine.
Kijevo je u potpunosti spaljeno i razoreno, 76 branitelja je zarobljeno i odvedeno u logor u Knin a Hrvatsko stanovništvo je prognano.
Bila je ovo prigoda da se oda dužna počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima i ukupnoj žrtvi Kijeva.
Dana 26. 08. 2020 u organizaciji ogranka UDVDR Knin – Kijevo upriličena je komemoracija za sve žrtve Kijeva, u nazočnosti obitelji pokojnog Frane Jurića Arambašića, branitelja koji su tog dana bili zarobljeni, Kijevskih branitelja i mještana Kijeva u ime državnog vrha nazočili su :  izaslanik Predsjednika RH general – pukovnik Boris Šerić Zapovjednik HKOV, izaslanik Predsjednika Sabora RH dožupan ŽŠK Nikola Blažević, izaslanik Predsjednika Vlade RH državni tajnik u MHB Ivan Vukić, dožupanica ŽŠK Darija Puljić i načelnica općine Kijevo Lidija Slavić.
Misno slavlje predvodio je fra ante Jurić koji je upečatljivim nagovorom na poseban način slavio žrtvu za Domovinu.
Vijenci su položeni na spomen obilježje podignut na mjestu pogibije pokojnog Frane Jurića Arambašića i kod centralog križa ispred crkve Sv. Mihovila.
Ovogodišnja komemoracija je održana na otvorenom i uz sve epidemiološke mjere i upute stožera radi pandemije bolesti COVID 19.

M.M. / Braniteljski portal


Vezane vijesti;

Nakon višemjesečne srpske opsade 27. kolovoza 1991. okupirano, porušeno i spaljeno Hrvatsko Kijevo!


Podijeli