Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Komemoracijom na grobu stožernog brigadira Damira Tomljanovića -Gavrana u Krivom Putu kod Senja, u subotu je obilježena 24. obljetnica njegove pogibije, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojna izaslanstva u ime Vlade, Ministarstva obrane RH, Ministarstva hrvatskih branitelja i predsjednice Republike odala su počast tom junaku Domovinskog rata, priopćeno je iz MORH-a

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova vijenac su položili njihovi izaslanici, posebni savjetnik ministra Božo Kožul i general bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta  “Dr. Franjo Tuđman”.

Uz njih i članove Gavranove obitelji, vijence su položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske  i vrhovne zapovjednice OSRH te njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, zapovjednik Dočasničke škole “Damir Tomljanović – Gavran” pukovnik Zdenko Šakota i zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Mario Mlinarić s izaslanstvom te predstavnici lokalnih vlasti i braniteljskih udruga.

Molitvu uz grob predvodio je kapelan PU ličko-senjske don Ivo Borić, a prigodnim govorom okupljenima se obratio umirovljeni general Marjan Mareković. Kao ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi zahvalio je svima koji njeguju uspomenu na Gavrana i sve poginule Tigrove. Tim je povodom služena i sveta misa u župnoj crkvi Majke Božje Snježne.

Spomen ploča Damiru Tomljanoviću Gavranu

Damir Tomljanović – Gavran (Senj 1968. – Tulove grede, 1994.) u obranu hrvatske domovine od velikosrpske agresije uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta – od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993., kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi ujedno zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. Prilikom nadzora položaja Damir Tomljanović – Gavran poginuo je 17. veljače 1994. na obroncima Velebita  od neprijateljskog snajpera i zadobivene rane u glavu. Pokopan je na groblju u Krivom Putu kod Senja.

Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu – Krivom Putu, gdje se svake godine obilježava dan Gavranove pogibije.

A.G.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

2 KOMENTARI

 1. Vitez Damir spavao je u sobi mojeg televizijskog studija u više navrata 1994
  kada smo snimali i montirali film
  o 1. GARDIJSKOJ BRIGADI TIGROVI.
  U jednom odlasku nije se više vratio.
  Skroman, nakon što sam njemu i Generalu Miličeviću rekao da su heroji on skroman rekao mi je da nije bilo nas koji smo snimali rat i radili filmove koji se se gledali po svijetu nitko nebi znao za naš obrambeni rat. To me dojmilo. Otišao je jedan put pred kraj filma i nije se vratio.
  Za razliku od mnogih imena koja su se spiminjala u 30tak zadnjih godina ime mu je uklesano u crveno bijelu šahovnucu
  Za vječnost. To današnji ljudi nemogu postići svojim djelima u Državi za kakvu se on dao.
  Mir s tobom i neka ga ON podari tvojoj majci. HVALA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + trinaest =