Obilježena obljetnica 26 godina od stradanja Hrvata župe Potkraj i Turbe…

Svetoj misi prethodilo je opijelo i svečano polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježje poginulim i ubijenim župljanima podignuto ispred župne crkve u Potkraju...

Podijeli

Danas se navršava 26 godina od stradanja Hrvata župa Potkraj i Turbe. U studenom 1992. godine vojska bosanskih Srba u ofenzivi velikih razmjera napada i vrši progon preko 3000 Hrvata s područja župa Potkraj i Turbe. U svom pohodu neprijateljska vojska je opljačkala, zapalila i uništila svu imovinu a stanovništvo protjerala s njihovih stogodišnjih ognjišta…

Godinu dana nakon tragedije Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga 1992., veliku tragediju doživjeli su i Hrvati dviju travničkih katoličkih župa na zapadnoj strani općine – Potkraja i Turbeta. Naime, tog dana prije 26 godina pripadnici tzv. JNA i srpskih postrojbi prognali su župljane ovih dviju župa u krvavom pohodu na središnju Bosnu.

Iz župe svetih Ane i Joakima Potkraj prognano je njih oko dvije tisuće i veći dio od 1500 Hrvata s područja župe sv. Josipa u Turbetu. Ovom progonu prethodio je zločin pripadnika srpskih oružanih snaga 15. svibnja 1992. godine nad 14 uhićenih pripadnika travničkog HVO-a na platou Vlašića, na području Galica, mučenih i okrutno ubijenih, te 15 dana kasnije progon svih župljana župe Korićani, njih oko tisuću, također na platou Vlašića. Ova župa sada je pred umiranjem jer u njoj, tek povremeno, živi desetak njezinih predratnih žitelja poodmakle starosne dobi. A to su, uz progon Hrvata s područja župe Dobretići i drugih prostora Pougarja (oko 5 tisuća), bili i prvi zločini srpskih paravojnih snaga na području središnje Bosne. Također, s tog područja travničke općine prognan i opljačkan je veliki broj Bošnjaka.

Gdje je stala JNA, nastavila Armija BiH

Imovina prognanih župljana Potkraja i Turbeta, kao i župe Korićani i Dobretići, nekoliko mjeseci ranije je otuđena, a kuće i gospodarski objekti teško oštećeni ili potpuno uništeni, a Hrvate koji su ostali živjeti u dijelu župe Turbe, koji srpske paravojne snage nisu uspjele zauzeti, osam mjeseci poslije, 8. lipnja 1993. godine prognale su postrojbe Armije BiH.

U borbama sa srpskim paravojnim snagama, a i poslije u krvavom ratu s Bošnjacima, poginulo je ili ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila iz ovih dviju župa. Među poginulim je i dozapovjednik Travničke brigade HVO-a, pukovnik Nikola Grubeša.

Ubojstva prilikom povratka župljana

Povratak Hrvata na njihove opustošene posjede pratile su brojne poteškoće, nesavladive prepreke, a najviše nepovoljna političko-sigurnosna situacija, pa su tako Hrvati ovih župa želju za povratkom na rodnu grudu platili trima nedužnim životima. Naime, 30. kolovoza 1997., kroz prozor dijelom obnovljene obiteljske kuće, rafalnim pucnjima u vrijeme večernjeg objeda ubijeni su povratnici Luka Jezerčić (59) i njegov sin Pero (27). Zločin se dogodio u selu Nuli, a na isti način, u istom selu, 26. listopada iste godine ubijen je Ivica Domić (30). Počinitelji ovih zločina, progonitelji, pljačkaši…, kao i desetaka drugih počinjenih nad Hrvatima u općini Travnik, u ratu i u poraću, ni do danas nisu otkriveni. I sudbeno-istražni spisi, ako ih je ikada i bilo, već odavno su prekriveni debelim slojem prašine. Do sada se u ovim dvjema župama od predratnih 3500 Hrvata vratilo njih manje od 1000 (u župu Korićani tek njih desetak, a u Dobretiće oko 400 predratnih župljana), a povratak je već odavno potpuno prestao.

Misa i polaganje vijenaca

U povodu 26. godišnjice progona Hrvata s tog područja i u spomen na poginule i ubijene u župnoj crkvi sv. Josipa u Turbetu, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio mjesni župnik don Nikola Lovrić.

Župnike je u propovijedi istaknuo da su Hrvati kao Kršćani kroz dugu povijest prošli mnoge poteškoće i krvave križeve, kroz stoljeća su mnogi pokušavali nametnuti drugu vjeru, simbole, naciju, ideologije i običaje ali nisu uspjeli, s krunicom oko vrata uz brojne žrtve hrabro su branili svoja ognjišta, obitelj i vrijednosti. Napomenuo je da mir nije samo vrijeme bez granata i metaka, nego je mir živjeti u ravnopravnosti, pravdi i slobodi. Također je istaknuo da se i danas vodi tihi i hladni rat u kojem se i dalje pokušavaju silom nametnuti tuđe ideologije, no kao u povijesti narod je dužan čuvati svoju vjeru, identitet i dom.

Svetoj misi prethodilo je opijelo i svečano polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježje poginulim i ubijenim župljanima podignuto ispred župne crkve u Potkraju. To su, uz rodbinu, prijatelje i suborce, učinili i predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, kao i predstavnici OO HDZ BiH Travnik. Opijelo je molio župnik župe Sveta Ana u Potkraju don Viktor Šošić, piše travnicki.ba.

T.H.

 


Podijeli