Obilježena godišnjica stradanja hrvatskih branitelja i civila na Stipića livadi

stipića-livada
stipića-livada
Podijeli

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana, u općini Jablanica, u petak je obilježena 24. godišnjica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993. godine mučki pogubili pripadnici Armije BiH.

U spomen na stradale, služena je i sveta misa zadušnica kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih, nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast stradalima na Stipića livadi odalo je i izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a, koje je predvodio predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

Svetu misu za nevine hrvatske žrtve predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

Stipića livada mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. godine počinjen zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. godine, kada su razmijenjeni.

Nažalost, još uvijek nije rasvijetljen zločin počinjen na Stipića livadi, priopćeno je iz HDZ-a BiH.
28. srpnja 1993., dogodio se zločin postrojbi Armije BiH nad zarobljenim civilima i vojnicima u hrvatskom selu Doljani kod Jablanice. Doljani – zaboravljeni zločin nad Hrvatima Doljani su po popisu stanovništva 1981. godine imali 1049 stanovnika, a od toga je bio 731 Hrvat ili 69,68 posto, Muslimana-Bošnjaka je bilo 316 ili 30,12 posto, a osim … Nastavi čitati

Podijeli