Obilježena 30. obljetnica osnutka 112. brigade Hrvatske vojske. Otvorena izložba fotografija i dokumenata ratne 112. brigade!

Ove godine obilježava se  30. obljetnica obrane grada Zadra u kojoj je odlučnu ulogu imala upravo 112. brigada...

Foto-nmz.hr
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U ponedjeljak, 28. lipnja 2021. godine u Kneževoj palači povodom 30. obljetnice 112 brigade Hrvatske vojske Zadar otvorena je izložba fotografija i dokumenata 112. brigade …

Prije 30 godina (28. lipnja 1991.), na samom početku Domovinskog rata, osnovana je slavna zadarska 112. brigada Hrvatske vojske. Bila je to prva i najznačajnija vojna postrojba u Domovinskom ratu na području Zadarske županije, sastavljena ponajviše od puka sa zadarskog kraja.

Godine 2010. pripadnici brigade osnovali su Udrugu dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade sa zadaćom okupljanja članova te prenošenja tradicije najstarije zadarske brigade.

Ove godine obilježava se  30. obljetnica obrane grada Zadra u kojoj je odlučnu ulogu imala upravo 112. brigada.

Autor izložbe Marijan Maroja, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade HV Marko Čulina obratili su se nazočnima…

Izložba je pokušaj predstavljanja presjeka borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991. do zapovijedi o demobilizaciji 24. prosinca 1995. kada završava njen ratni put. Uz fotografije koje idu kronološki i najvažnije dokumente iz 1991. godine, tu su novinski izvještaji koji će posjetitelja vratiti u vrijeme Domovinskog rata. Posebno mjesto u obilježavanju obljetnica imaju oni pripadnici brigade koji su hrabro i nesebično ugradili svoje živote u temelje naše Domovine. Ovdje su slike 74 poginula i dva nestala pripadnika brigade. Jedan pano i jedna vitrina posvećena je radu Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV, istaknuo je autor izložbe Marijan Maroje.

Izložba se može pogledati u maloj izložbenoj dvorani do 12. srpnja…VIŠE-OVDJE

Riječ je o prvoj brigadi osnovanoj na zadarskom području kroz koju je prošlo 11 tisuća hrvatskih branitelja, što je čini najbrojnijom brigadom u Republici Hrvatskoj. 74 pripadnika su poginula, dvoje se vode nestalima.
U Zadru je obilježena 30. godišnjica osnivanja 112. brigade Hrvatske vojske. Riječ je o prvoj brigadi osnovanoj na zadarskom području kroz koju je prošlo 11 tisuća hrvatskih branitelja, što je čini najbrojnijom brigadom u Republici Hrvatskoj.

74 pripadnika 112 brigade su poginula, dvoje se vode nestalima. 

 

112. brigada Hrvatske vojske obilježava 30. obljetnicu osnutka u Zadru. Kroz prvu brigadu osnovanu na zadarskom području prošlo je 11 tisuća hrvatskih branitelja, a to je ujedno čini našom najbrojnijom brigadom. 74 pripadnika su poginula, dva se vode nestalima, više stotina ih je ranjeno – svima je odana počast na gradskom groblju

– Ove obljetnice služe tome da se prisjetimo naših poginulih heroja a isto tako da zahvalimo svima koji su dali nemjerljiv doprinos ovdje u našoj zoni obrane Zadra i njegovog šireg zaleđa, a svakako da je brigada sudjelovala i na drugim područjima, rekao je Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade.

– Iz nje su narasle i stvarale se udarne postrojbe hrvatske vojske. Ovo je bila brigada iz koje je nastalo barem tri, četiri  postrojbe veličine brigada koja je u konačnici zasjala u VRO Oluja, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

G.S.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet − tri =