OBILJEŽENA 30.OBLJETNICA 123.BRIGADE Gradonačelnik Glavić: Vaše geslo „123. ide dalje!” jeste i ostat će trajno jedan od identiteta Požege

Čast mi je danas biti s vama ovdje ponovo, na trgu na kojem smo svi dali prisegu da ćemo po cijenu vlastitog života braniti i obraniti svoj narod, svoj dom i svoju domovinu...

Podijeli

Trideset godina stariji ali s istom ljubavlju za svoju domovinu, kakvu su imali kad su bili spremni i krvlju braniti ju i oslobađati, prošli su danas ulicama Požege do središnjeg gradskog trga članovi zapovjedništva 123.brigade, pripadnici prve, druge, treće i četvrte bojne, diverzanti i protudiverzanti, izviđači, topništvo i PZO kao i tenkisti. Okupili su se kako bi se zajednički podsjetili na dane ponosa i slave ali i na 80 svojih suboraca koji nisu doživjeli slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Pozdraviti pripadnike slavne 123.požeške brigade došli su pozdraviti izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanik Predsjednika Vlade i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane brigadir Mato Tomašević, županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić, te drugi gradonačelnici i načelnici.
Nakon što je prof.Ana Ticl otpjevala hrvatsku himnu te minutom šutnje odana počast poginulima, pročitano je poismo prvog zapovjednika 123.brigade general pukovnika Miljenka Crnjca koji, zbog bolesti, nije mogao prisustvovati proslavi 30.obljetnice brigade.

Prisutnima se potom obratio zamjenik zapovjednika, umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš.
–  “Čast mi je danas biti s vama ovdje ponovo, na trgu na kojem smo svi dali prisegu da ćemo po cijenu vlastitog života braniti i obraniti svoj narod, svoj dom i svoju domovinu. Uvučeni smo u krvavi rat u kojem smo s malo oružja suprotstavili se jakoj vojnoj sili potpomognutoj domaćim dragovoljcima, četnicima i u toj borbi imali smo zapravo nesreću što smo tu svoju prisegu morali odmah doživjeti. S druge strane imamo posebnu sreću jer mi smo jedina generacija koja je svoju prisegu ostvarila. Mi smo obranili i svoj narod, i svoj dom i svoju domovinu i danas imamo domovinu u kojoju vrijedi živjeti. Zato sam zahvalan svima vama što smo danas nakon 30 godina ovdje, što čuvamo uspomene na te dane kada smo bili sretni jer dajemo sve od sebe. Dani su najviše što su imali naši prijatelji, poginuli branitelji ali za njima ne treba tugovati, njih treba slaviti jer su utkali sebe u Republiku Hrvatsku – kazao je Z.Farkaš.

U ime građana Požege pripadnike 123.brigade pozdravio je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.
– Danas, nakon 30 godina, ne pitamo se više da li je vrijedilo. Žrtve jesu velike, ali znamo da je vrijedilo. Svi strateški ciljevi koje ste imali su ostvareni. Ono što se danas možemo pitati je možemo li ovu državu koju sada, zahvaljujući dobrim dijelom vama imamo, bolje i pravednije urediti. Na svima nama i na vama je da to ostvarimo. Vaše geslo – 123. ide dalje jeste i ostat će trajno jedan od identiteta Požege, novije požeške povijesti. Čuvat ćemo ga ponosno, kao što ćemo ponosno čuvati uspomenu na Domovinski rat i 123. požešku brigadu – istakao je gradonačelnik Glavić.

– Nakon 30 godina velika je čast uputiti vam riječi zahvale – rekla je županica Antonija Jozić, pozdravljajući branitelje. Prisjetila se riječi generala Crnjca iz istoimene knjige: Tada je trebalo imati petlju! Na putu ponosa i slave, koji je vodio do slobodne Hrvatske, dodala je županica, mnogi su izgubili živote. – Vaša imena i prezimena, imena vaših poginulih prijatelja, mjesta koja ste oslobađali, vojne operacije u kojima ste djelovali i, dakako, naša 123.brigada, zlatna su povijest naše županije, povijest ljudi koji su imali petlju, suprotstaviti se sili i zločinu, i pobijedili. – rekla je A.Jozić.
U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja pozdrave je uručio i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, a u ime predsjednika Republike Hrvatske sve nazočne pozdravio je general-pukovnik Siniša Jurković.
U glazbenom dijelu programa pjevali su članovi KUD-a Bektež.

Tekst i foto: V.Milković-pozeskivodic.com

Braniteljski portal


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan − jedan =