Obilježena 30. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije BATT Split

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-ploče poginulim pripadnicima postrojbe, pokaznom taktičkom vježbom i demonstracijom borilačkih vještina obilježena je 30. obljetnica osnivanja specijalne policije BATT, Split…

Od osnutka 1991. postrojba je sudjelovala u svim važnim bitkama Domovinskog rata.

– Nosi naziv po prvoj četvorici poginulih: Bočina, Abramović, Tomnaš, Tojić. Kroz postrojbu je prošlo 740 ljudi, a 10 ih je poginulo u službi, rekao je Mladen Todorić, predsjednik Udruge veterana JSP-a BATT – Split.

– Iza nas nemate koga zvati, najteže situacije – ubojstva, talačke krize, rješavanje otmica zrakoplova i brodova i slično. Jako težak posao koji traži jako puno spreme, fizičke kondicije, svega, dodaje Ante Vugdelija, zapovjednik JSP-a BATT – Split.

Postrojba je osnovana 15. ožujka 1991. godine, u početku im je sjedište bilo u Vili Dalmacija, u današnjoj Park šumi Marjan, nakon čega su 1998. preselili u bazu u Mravincima kod Splita gdje su stacionirani zajedno s kolegama iz Interventne policije.

U ratu su izgubili sedam pripadnika, Bočinu, Abramovića i Topića koji su poginuli na Maljkovu, Tomaša koji je život izgubio u Kijevu,te Maria Selaka, Hrvoja Čovu i Viktora Lizatovića.

U mirnodopsko vrijeme, 2002. godine život je izgubio instruktor ronjenja Oliver Marić koji je nastradao kada je na Šolti u špilji Poganica izvlačio tijelo stradalog ronioca iz Češke. Mladen Ćurković je teško stradao na Zvončacu prilikom vađenja minsko-eksplozivnog sredstva.

Poslovi specijalne policije zaista su brojni od borbe protiv svih oblika terorizma, rješavanja talačkih i drugih kriza, otmica zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava, uhićenja počinitelja najtežih kaznenih djela, osiguranja visokih državnih dužnosnika, zaštite osoba, helikopterske i snajperske operacije, potrage i spašavanja, roniteljske intervencije, rad s eksplozivnim napravama te ostali poslovi iz Zakona o policiji.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 19 =