OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA OSNUTKA 131. BRIGADE HV-a „Sinovi ravnice“ bili su stožerna snaga obrane županjske Posavine

Područje djelovanja brigade bilo je veliko i iznimno složeno...

Podijeli

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježba poginulim braniteljima Županje i županjske Posavine danas je obilježena 29. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a – „Sinovi ravnice“.  Ustrojena je 25. listopada 1991., a godinu ranije na području bivše općine Županja ustrojene su i prve dobrovoljačke postrojbe. Područje djelovanja brigade bilo je veliko i iznimno složeno…

– Odmah smo formirali liniju na samoj granici između Hrvatske i Srbije. Tu smo imali 33 kilometra granice na području bivše općine Županja,  a dobili smo još 15 kilometara granice na vinkovačkom području, kod sela Apševci, Podgrađe i Lipovac. Taj dio smo uspjeli uspješno obraniti i sačuvati – prisjetio se Franjo Krezić, ratni zapovjednik 131. brigade HV-a. Kroz nju je prošlo 7800 pripadnika, 58 ih je smrtno stradalo, a 172 su ranjena.

“Sinovi ravnice” bili stožerna snaga obrane županjskog kraja, ugrozu su odbili, sačuvali prostor i stanovnike, a o ozbiljnosti ugroze dovoljno govori i podatak da je Županja tijekom Domovinskog rata čak 1263 dana živjela u znaku stalne opće opasnosti. Brigada je svoju zadaću uspješno izvršila i ušla u hrvatsku povijest.

Na obilježavanju u Županji je uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 131. brigade te izaslanstava udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nazočio izaslanik ministra obrane RH načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Živanović.

Ministar obrane Mario Banožić tim je povodom uputio čestitku pripadnicima 131. brigade u kojoj je između ostalog istaknuo:

“Poštovane obitelji poginulih, dragi branitelji, pripadnici  131. brigade HV “Sinovi ravnice” Županja, čestitam vam 29. obljetnicu ustrojavanja. Ovo su dani ponosa i slave, dani kada se počela stvarati jedina nam Domovina Hrvatska. Hvala vam na svemu što ste dali u obrani Domovine!”

Gradonačelnik Županje Davor Miličević ustvrdio je da se obilježavanjem obljetnica i evociranjem uspomena na Domovinski rat izražava poštovanje prema ljudima, koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za samostalnu i slobodnu Hrvatsku, i da se podnesena žrtva nikada ne smije zaboraviti, što je dužnost svakog moralnog i domoljubnog čovjeka.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom kod spomen-obilježba poginulim braniteljima Županje u subotu, 24. listopada obilježena je 29. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a – “Sinovi ravnice”.

Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske, uoči 29. obljetnice osnutka 131. brigade HV-a, konačno su postavljene i spomen ploče s imenima 97 poginulih pripadnika HV-a i 17 poginulih pripadnika MUP –a.

G.S.


Podijeli