VIDEO: Obilježena 28. obljetnica masakra 20 mladih hrvatskih branitelja u Kusonjama

Pripadnici hrvatskih postrojbi “A” satnije 1. bojne 105. bjelovarske brigade Zbora narodne garde oklopnim su transporterom otišli u izviđanje stanja na bojišnici...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Brojna izaslanstva u nedjelju su položila vijence i zapalila svijeće na 28. obljetnicu masakra 20 hrvatskih branitelja u selu Kusonje kod Pakraca, koji su 8. rujna 1991. upali u zasjedu srpskih paravojnih postrojba i mučki ubijeni…

Podsjetimo, u Kusonjama pokraj Pakraca 8. i 9. rujna 1991. godine dogodila se jedna od najherojskijih i najtragičnijih epizoda Domovinskog rata, kada je na junački način život izgubilo dvadeset hrvatskih branitelja.

Pripadnici hrvatskih postrojbi “A” satnije 1. bojne 105. bjelovarske brigade Zbora narodne garde oklopnim su transporterom otišli u izviđanje stanja na bojišnici.

Na ulazu u Kusonje nije bilo neprijateljskih snaga pa su ušli dalje u selo gdje su ih u zasjedi napali srpski odmetnici, onesposobivši oklopni transporter za kretanje. Pripadnici hrvatskih snaga povukli su se u obližnju kuću, gdje su nastavili pružati žestoki otpor mnogobrojnim četnicima, sve dok su imali streljiva. Poslana im je pomoć, ali se nije uspjela probiti do njih. U kući u kojoj su se sklonili hrvatski branitelji bilo je mrtvih i ranjenih, a oni koji su ostali živi nisu se željeli predati sve do trenutka kada su četnici uspjeli minirati kuću.

Hrvatske su branitelje pripadnici velikosrpskih snaga vezali i mučili prije smrti.

Srpski su odmetnici tijela dvadesetorice masakriranih ratnih zarobljenika zatrpali bagerom u zajedničku masovnu grobnicu.

Ubijeni hrvatski branitelji bili su uglavnom iz Bjelovara, a tijela su im nađena tek 29. siječnja 1992., u masovnoj grobnici Rakov Potok s još 23 žrtve Kusonja, ubijenih civila Hrvata.

Za ove stravične zločine u Kusonjama nitko nikada nije odgovarao!

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri + 19 =