Obilježena 27. obljetnica stradanja branitelja i civila na Stipića livadi.Ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmijenjeni...

Podijeli

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i sv. misom na spomen obilježju poginulim Hrvatima na Stipića livadi poviše Doljana, danas je obilježena 27 godišnjica pogibije 36 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993 godine mučki pogubili pripadnici Armije BiH…

U spomen na poginule, služena je Sveta misa zadušnica na kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici vlasti i stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora.

Svetu misu za nevine hrvatske žrtve predvodio je don Ivica Boras, župnik župe svetog Mateja iz Mostara , a misno slavlje uveličao je zbor iz navedene župe.

Prije početka svete mise brojna izaslanstva zapalila su svijeće i položili vijence na spomen obilježje. Skupu se obratio general Stanko Sopta – Baja, a pročitana su imena stradalih na Stipića livadi i Doljanima.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

T.H.


Podijeli