OBILJEŽENA 26. obljetnica 142. brigade…(VIDEO)

Kroz postrojbe ove brigade prošlo 7 tisuća branitelja od čega 2249 pripadnika su nositelji Spomenice Domovinskog rata iz 91. godine, 2104 odlikovano je medaljom Oluja, stotinu ih je ranjeno, a 38 poginulo...

postrojena 142 ratna brigada
Podijeli

Pod znakom ove postrojbe borilo se oko 7 tisuća ljudi. U znak sjećanja na njih položeni su vijenci i upaljene svijeće.Potom je služena sveta misa u crkvi Gospe od Ružarija.

Ratni put 142. drniške brigade

Prema popisu stanovništva 1991. drniška općina broji 24 169 stanovnika. Sam grad Drniš broji 4 653 stanovnika.

Velika većina stanovnika drniškog kraja izjasnila se na referendumu u svibnju za neovisnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

16. rujna 1991. Jugoslavenska narodna armija (JNA) i srbočetničke paravojne postrojbe napale su Drniš. Drnišani su prisiljeni napustiti svoje domove i provesti iduće četiri godine u progonstvu. Agresori u svom ubilačkom i rušilačkom pohodu okupiraju i cijeli prominski i miljevački kraj, kao i velik dio prostora Petrova polja.

Malobrojni i slabo opremljeni hrvatski branitelji uspijevaju ipak zaustaviti u svakom pogledu nadmoćnijeg neprijatelja na liniji Čavoglave – Umljanović – Moseć – Sedramić – Pakovo selo. Time je gotovo polovica drniškog kraja bila okupirana, opljačkana i spaljena.

1. prosinca 1991. osnovana je u progonstvu 142. drniška brigada hrvatske vojske.

Drniške institucije se polako obnavljaju u progonstvu, uglavnom sa sjedištem u Unešiću.

21. lipnja 1992. vojnom akcijom Hrvatske vojske od srbočetničkog okupatora oslobođen je Miljevački plato.

Odlukom Ministra obrane RH od 1. kolovoza 1994. godine utemeljena je 142. domobranska pukovnija HV čiji su pripadnici bili bez iznimke domoljubi drniškog kraja. Postrojba uspješno izvršava sve postavljene ratne zadaće tijekom Domovinskog rata, zbog čega je veliki dio pripadnika 142. domobranske pukovnije odlikovan, pohvaljen i nagrađen.

Drniška brigada je imala zadaće čuvanja bojišnice duge 40 kilometara, akciju Nos Kalik prvo oslobođeno selo Šibensko – kninske županije, akcije oslobađanja Miljevačkog platoa, oslobađanja drniškog kraja u Oluji do zadnje akcije Maestral.

Kroz postrojbe ove brigade prošlo 7 tisuća branitelja od čega 2249 pripadnika su nositelji Spomenice Domovinskog rata iz 91. godine, 2104 odlikovano je medaljom Oluja, stotinu ih je ranjeno, a 38 poginulo.

Zapovjednici brigade:

Luka Vujić
•  Roko Mijić
• Boris Predovan
• brigadir Ivan Vukić
• bojnik Željko Nakić

T.H.


Podijeli